Италианският режисьор показва филм за богомилството, сниман за Ватикана

Италианският режисьор и сценарист Фредо Вала,

Италианският режисьор и сценарист Фредо Вала,

Италианският режисьор и сценарист Фредо Вала, създал десетки документални филми по поръчка на телевизионния канал на Ватикана TV 2000, засне лента за българското богомилство.

Филмът ще бъде показан на 21 март от 14 ч. в Дома на киното в рамките на "София филм фест". Мащабната копродукция на Франция, България, Босна и Херцеговина проследява в 200 минути раждането на богомилското учение през X век и разпростирането му в Европа. "Богре" е пътуване във времето и пространството по следите на катари и богомили - еретиците на Средновековието, които са се разпространили от България до Западна Европа. Оператори са Елиа Ломбардо, Андера Фантино, Масимилиано Никотра и Джерардо Форнари, а сред участниците пред камера освен самият Фредо Вала, са и актьорите Джовани Ферети, Оливие де Робер, Жерар Дзукето и Мюриел Батби-Кастел.

Екипът посещава и снима Преслав - построен като първата християнска столица в Европа, Рилския манастир по време на нощното бдение на 19 октомври за Успението на свети Иван Рилски, крепостта Царевец и Патриаршията, манастира в село Крепча и много други места. Сред учените, с които Вала разговаря във филма, са проф. Казимир Попконстантинов, проф. Аксиния Джурова и доц. д-р Георги Николов. /БГНЕС