Иван Гешев: Искането на министър Йорданова за отстраняването ми е просто нищо

Иван Гешев

Иван Гешев

"Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерство на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година", заяви главният прокурор Иван Гешев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет, което ще обсъжда искането за предсрочното му освобождаване внесено от министъра на правосъдието.

По повод предстоящото обсъждане на неговото отстраняване, главният прокурор Иван Гешев коментира, че това едва ли представлява интерес за обществото.

"Не знам как да коментирам искането за отстраняване на главен прокурор на страна членка на ЕС, затова че е изпратил книги на класици като Вазов и Йовков на НПО", коментира Гешев.

Висшият съдебен съвет се събира на заседание, за да обсъди предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване

"Ще кажа, че това е механичен сбор от манипулативни и неверни политически твърдения и субективни също манипулативни оценки. В действията на някои държавни органи виждам наченки, което не съм виждал от детството си преди 89 година в действията на държавни органи", каза още Гешев.

Той призова институциите да работят в интерес на българските граждани, а не да се занимават с политически атаки към други държавни институции.

"Главният прокурор и прокуратурата нямат лични битки. Нашата битка е с престъпността и се надявам, че това ще бъде възприето и от нашите партньори в МВР", допълни главният прокурор.

Той каза още, че се надява Пленумът на ВСС да вземе важни решения за семействата на украински магистрати, за да им осигури безплатно настаняване в станцията на прокурата. Гешев е внесъл такова искане до съвета.