Иван Костов: Службите са в хаос, предизвикван от Радев, няма желание да се разделя с тях и да "разберем", че Русия води война срещу нас

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Службите са в много незавидно състояние. Те нямат зад гърба си управляващото мнозинство, а президентът Румен Радев, който няма желание да се разделя с тях. Конституцията казва, че Министерският съвет отговаря за осигуряване на сигурността. Службите обаче изглеждат в безтегловност. Системата за националната ни сигурност е в хаос, който е причинен от президента, но не го упреквам, а той сам трябва да разбере, че не е в неговите функции да отговаря за тях". Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. 

"Националните интереси се определят първо според Министерския съвет, а не от президента. Това не е нормална среда за работа на службите. Там има голям проблем и голяма част от кадрите са с противоречие с евроатлантическата общност. Не работят на нивото, на което трябва да вършат работа и не знаят какво правят. Самият факт, че съседни служби гонят шпиони, означава, че работят явно по-добре от нашите и са разчели какви вреди ще има отецът за страната им. Президентът нарича подчиняване на службите, защото очевидно не разбира институциите. Говорим за националната ни сигурност. В много страни са сменили доктрината на Путин. Видяхме как България още официално не е осъзнала, че е обект на хибридна война от Руската федерация. Радев само предлага как да се вземат задачи. По същия начин работеше финансовото разузнаване и не трябва да е счупено украшение на ДАНС на ревера на Станишев. Не знам каква компетентност има и Делян Пеевски. Мой братовчед ми каза, че му е взел дипломата", каза още Костов.