Стефан Иванов: Управлението на София се нуждае от позитивна, разумна промяна

Да изградим цялостна дългосрочна стратегия накъде и как ще се развива териториално нашият град

Стефан Иванов

Стефан Иванов

Връщане на гражданите в реалното управление  и децентрализация.

Общината ще стане изпълнител на волята на своите граждани, а няма да продължава да се опитва да им бъде началник със силата на парите от техните собствени данъци, казва пред Faktor.bg. кандидатът за кмет от коалиция НФСБ (НФСБ-БДС Радикали с подкрепата на Движение Демократично Действие и Общество за Нова България)

Интервю на Васил Василев

- Г-н Иванов, Вие сте кандидат за кмет на София и водач на листа с кандидати за общински съветници на местна коалиция НФСБ (НФСБ-БДС Радикали с подкрепата на Движение Демократично Действие и Общество за Нова България), каква беше мотивацията Ви за да го направите?

- Мотивацията ми идва от две места. На първо място аз истински обичам своя град – в него са родени моите родители, роден съм аз, родиха се и растат и моите две деца. За мен, за разлика от почти всички други кандидати, София не е просто място за живеене, а моят град. И второ, искам да дам всичко по силите си, което съм придобил като компетентности, знания и умения за разумната промяна на града. Ако напълно нов човек поеме тази борба, на него ще му трябва доста време, за да навлезе в проблемите, а време няма.


- Какво имате предвид с израза „разумна промяна”?

- София се развива и върви напред, това е видно за всички. Въпросът е как и достатъчно систематично ли го прави. Да, има нови инфраструктурни проекти, но трябва ли да се краде толкова много от тях, трябва ли да се правят отегчително дълго и в крайна сметка некачествено, а понякога дори и гротескно? Да, София се разраства и развива. Но аз вярвам, че вече е време да изградим цялостна дългосрочна стратегия накъде и как ще се развива териториално нашият град. Според мен – на север и на изток. Това обаче трябва да се планира отсега, за да има достатъчно широки улици, места за паркиране, зелени площи и детски площадки. От нови „Манастирски ливади” нямаме нужда. Значи ни трябва промяна. А иначе казах „разумна”, защото много от кандидатите, в желанието си да се надкрещяват, изобщо не разбират, че на София е нужна не  промяна по принцип, а само и единствено позитивна, разумна промяна, която ще направи града ни по-модерен, по-уютен и по-лесен за придвижване и на хора, и на превозни средства.

- Споделете с нашата аудитория кои са Вашите основни приоритети, които ще следвате в Столична община и Столичния общински съвет през следващия мандат ако получите доверието на гражданите на София!

- Много е трудно да се каже накратко, но ако все пак се опитам това биха били три неща. Първо, връщане на гражданите в реалното управление на града и децентрализация. Това означава жителите на всеки квартал или микрорайон предишната година сами да избират „приоритетна листа” за своя район. По този начин те сами ще решават точно кои улици в техния квартал да бъдат ремонтирани с бюджета за следващата година, кои точно зелени площи да бъдат облагородени, къде точно да се поправят съществуващите или да се направят нови детски площадки. По този начин Общината ще стане единствено изпълнител на волята на своите граждани, а няма да продължава да се опитва да им бъде началник със силата на парите от техните собствени данъци. Така ще избегнем преасфалтирането по три пъти за пет години на едни и същи булеварди (понеже там е най-лесно) и ще влезем най-накрая и в малките улички, защото хората най-добре знаят своите проблеми. Второ – промяна на облика на града ни към горда столица на хилядолетна нация – предвиждам изграждането на Мемориал на българската слава, в който да бъдат събрани паметници на видни български владетели (сред които хан Аспарух – създателят на Дунавска България и хан Крум, който за първи път присъединява града към българската държава), просветители и духовници. Не може чужди паметници да се извисяват най-високо в небето над града ни с шмайзери в ръка, а нашата национална памет срамежливо да е заметена под килима. И трето – огромен акцент върху образованието и културата. Ще създам специален общински фонд, с който да се подпомагат близо 400-те общински училища и детски градини в София, за да поддържат своята материална база. Техните бюджети са толкова оскъдни, че те не могат да го правят сами, а ние имаме прекрасни учители и ученици, които заслужават да работят в най-добрите възможни условия. Ще децентрализирам културата, като изнесем още повече културни институти в по-крайните квартали. Ще създадем туристическия продукт „Sofia pass”, в който със закупуването на една карта за един, два или три дни, туристите ще могат да разглеждат без да чакат на опашки и да заплащат допълнителни такси почти всички забележителности на София. Ще организирам безплатен транспорт за туристи по направление Софийска света гора – над 20 прекрасни православни манастири и черкви в покрайнините на града. Ние не трябва да се задоволяваме само с това, че броят на туристите в София се увеличава, защото не е достатъчно те просто да преспиват тук. Трябва да им покажем нашите забележителности, за да оставят там своята финансова лепта за тяхното поддържане, а защо не - и за да ги накарат да поискат да се върнат тук отново.

Очаквам подкрепа за разумна промяна с гласуване на 27-и октомври с номер 69 в бюлетините за кмет на София и за общински съветници.

stefan_ivanov.jpg