България може и трябва да има независима и евтина енергия

ПП-ДБ, енергия, енергетика, независимост, избори, редовен кабинет

ПП-ДБ, енергия, енергетика, независимост, избори, редовен кабинет

върденията, че българските граждани ще са на студено, че българските предприятия масово ще фалират, вече са опровергани от фактите. В продължение на месеци „доброжелатели“ плашеха от телевизионни студия и с публикации в печата и социалните медии, че не можем без газ от „Газпром“, че България не бива да участва в налагането на санкции срещу Русия, а Бойко Борисов дори призоваваше да плащаме газ в рубли.
Онези, които договаряха затварянето на въглищните централи, което Асен Василев и Кирил Петков предотвратиха с пренаписването и договарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, изведнъж станаха защитници на независимостта на българската енергетика.
Усилията на кабинета „Петков“ след няколко месеца управление да диверсифицира свежото ядрено гориво, ползвано от АЕЦ „Козлодуй“, изведнъж бяха припознати от партии, които с години не направиха нищо по въпроса. Служебното правителство пък обяви за свой успех завършването на газовата връзка с Гърция, открита от последния редовен български премиер – Кирил Петков, и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис, когато ключовият проект отново стана приоритетен за България след 10 години забавяне.
Въпреки тежкото наследство, българската енергетика изпълнява своята функция и не просто задоволява нуждите на вътрешния пазар, а е основен износител за страните в региона.
Какво направихме в условия на война в Европа и енергийна криза, която се отрази на целия континент?
За първи път осигурихме независимост на газовите доставки от монопола на Газпром. Резултатът – цената на газа за българските потребители и бизнес беше по ниска от тази на европейските пазари. 

Остава въпросът защо след падането на кабинета „Петков“ цената на природния газ отново стана по-висока от тази на борсата в Нидерландия. И то при осигурени пълни количества газ от Азербайджан на ниски цени след завършването на газовата връзка с Гърция.

pp_energia.jpg

• Довършихме дълго отлаганoто изграждане на газовата връзка България – Гърция. Стигнаха ни 7 месеца да наваксаме дългогодишно изоставане.
• Задържахме цената на електроенергията за битовите потребители. Осигурихме компенсации за бизнеса.
• Подпомогнахме потребителите на горива с 25 ст/литър. Служебното правителство отмени мярката.

pp_energia1.jpg

Договорихме дерогация до 2024-а в полза на България за внос на евтин /руски/ петрол, за да задържим цените на поносими нива. Резултата виждаме в момента.
Направихме промени в Закона за енергия от възобновяеми източници, които премахнаха административните пречки за изграждане на ВЕИ централи за собствено потребление.
Редовният коалиционен кабинет на ПП и ДБ изготви и получи одобрение на Националния план за възстановяване и устойчивост, който предвижда значителни инвестиции в нови мощности и енергийна ефективност както за бизнеса, така и за домакинствата.

Какви са следващите стъпки, които ще направим, когато създадем редовен кабинет?

За нас основен приоритет са инвестициите в независима и евтина българска енергия. Ще развиваме собствените си енергийни ресурси, като използваме наличното за България финансиране за развитието на ВЕИ мощности, ще запазим комплекса „Марица-Изток“, докато дейността му е икономически целесъобразна, при спазване на европейските екологични изисквания.

Припомняме, че редовният кабинет завари изготвен План за възстановяване и устойчивост, със заложени цели за затваряне на 1,4 гигавата въглищни мощности. С предоговарянето на плана тези мощности бяха спасени, което помогна на България да премине през енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.
За да продължим максималната експлоатация на въглищните централи, ще настояваме за одобряване на амбициозна инвестиционна програма.
Смятаме, че е наложително да се изготви и изпълни амбициозна инвестиционна програма, за да може стратегическите ни енергийни мощности да бъдат запазени в максималния възможен срок. В същото време имаме нужда от изграждане на алтернативни източници – ВЕИ и най-малко два ядрени реактора на площадката на АЕЦ Козлодуй.
Сред приоритетите ни е и възстановяването на ПАВЕЦ „Чаира“.
По отношение на собствените енергийни ресурси, възложено наше проучване на геотермалния потенциал показа, че България има собствен, практически вечен източник на енергия, който не ползва. Наша цел ще е да проучим допълнително обещаващите локации, за да осигурим допълнителна енергийна независимост.
По отношение на газовите доставки ще настояваме за сключване на дългосрочни договори, ще довършим започнатото и по отношение на разширяването на газохранилището в Чирен, след като по време на кабинета „Петков“ бяха осигурени средства за проекта. Това ще даде на „Булгаргаз“ по-голяма гъвкавост и възможности за запасяване.
Енергийната ефективност не означава само опаковане на сградите в стиропор, както ГЕРБ се опитваха да убедят всички, защото им е най-лесно с „усвояването“. Готови сме да осъществим мащабна национална програма за ефективно енергийно обновяване и саниране на жилищни, обществени и бизнес сгради при строг контрол за избягване на злоупотреби, влагане на качествени материали и проверка на изпълнението.