Изгарянето на Корана в Швеция се оказа операция на ГРУ

Фрик открито призовава за руска инвазия в Швеция

Стефан Краев

Русия разработи и организира операция за дестабилизиране на Швеция на религиозна основа. Операцията е насочена към възпрепятстване на плановете на Швеция за интегриране в НАТО, изостряне на отношенията с мюсюлманските страни и създаване на почва за терористични атаки, пишат експерти от RLI (Robert Lansing Institute). 

Москва може да извършва атаки под „мюсюлмански флаг“

използвайки пристигналите в Швеция бежанци. Кремъл се опитва да провокира безредици и насилие, с последващо увеличаване на риска от контролирани атаки в Швеция.

На 21 януари 2023 г. един от лидерите на ислямофобската група Расмус Палудан изгори публично Корана близо до турското посолство в Стокхолм. След това действие шведският телевизионен канал SVT разбра, че местен журналист на име Чанг Йоханес Фрик е предложил на Палудан да изгори Корана. Той също така гарантира, че всички щети, които Палудан може да понесе поради тази провокация, ще бъдат покрити. Експерти пишат, че ГРУ е използвало Палудан чрез посредничеството на Чанг Фрик, който според множество доклади не само активно е

сътрудничил на пропагандния канал на КГБ Russia Today, но също така се е оказал агент на ГРУ

вербуван за провеждане на психологически операции. Мястото - районът до турското посолство в Стокхолм, е избрано нарочно, тъй като атаката е насочена срещу Анкара. Желанието на Стокхолм да се присъедини към НАТО стана повод за безпокойство за Москва.

В резултат на това Кремъл започна операция, насочена към ескалиране на противоречията между Турция и Швеция на фона на предстоящите избори в Анкара, осъзнавайки, че атаката срещу религиозния символ на исляма не може да бъде пренебрегната по време на предизборната кампания в тази страна. Неслучайно провокацията беше извършена на фона на заплахите на Москва срещу Стокхолм заради желанието на Швеция да влезе в НАТО. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че „ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това може да доведе до „негативни последици“ за мира в Северна Европа.

Чанг Йоханес Фрик (Чанг Георг Линдберг до 1995 г.) притежава онлайн вестника Nyheter idag и излъчва по SD Riks (финансиран от Шведската демократическа партия). Има множество индикации, че това лице тайно си сътрудничи и е свързано с руското военно разузнаване ГРУ. Връзката е неоспорима, тъй като той преди това е работил за руската държавна новинарска агенция RT/Russia Today повече от година като „на свободна практика“ в Ruptly, дъщерно дружество на RT. Свързан с руското Министерство на отбраната и военното разузнаване, RT взе активно участие в координирани усилия за компрометиране на международното разследване на свалянето на MH17 през 2014 г. Съдържанието, популяризирано от Nyheter idag, отразява задачите, поставени от Москва в зависимост от текущия дневен ред. Коментатори пишат, че Русия е избрала Палудан за провокация поради факта, че той вече е участвал в изгарянето на Корана в Дания, Германия и Франция.

След акцията с изгарянето на Корана в Швеция, Москва разтърсва ситуацията в Холандия, където лидер на екстремистка организация, свързана с Русия, организира подобна провокация. За това, че зад акцията по изгарянето на Корана стои Москва, пишат и редица други западни медии, позовавайки се на свои източници в разузнаването.

Русия действа подривно в Швеция, за да блокира пътя й към НАТО

Расмус Палуданм, журналист и водещ на десния канал на Шведските демократи Riks, който от няколко години популяризира наративите на Кремъл и е руски агент на влияние, плати за офертата за провеждане на акцията за изгаряне на Корана в Стокхолм. писаха Expressen и The New York Times . Още през 2018 г. Expressen публикува редакционна статия на първата си страница, в която нарече вестника Nyheter Idag, където работеше Фрик, един от „лакеите на Путин“. Изданието посочи няколко причини. Един от аргументите е, че руската държава е платила за скандалните репортажи на Фрик от Москва. В публикациите си Фрик открито призовава за руска инвазия в Швеция. Освен това един от авторите на шведския крайнодесен вестник бе заподозрян във финансирането на терористична атака срещу унгарски културен център в Украйна, пише NYT.