Изключиха Иран от Комисията на ООН по статута на жените

"За" гласуваха 28 държави, 8 - "против"

Икономическият и социален съвет на ООН (ECOSOC) гласува в подкрепа на внесена от САЩ резолюция за изключване на Иран от Комисията на ООН по статута на жените заради нарушаване на правата на жените, предаде Франс прес.

За резолюцията гласуваха 28 държави. Осем бяха против, сред които и Русия. Шестнадесет се въздържаха.

В резолюцията се казва, че ECOSOC изразява "сериозна загриженост от действията на правителството на Ислямска република Иран от септември 2022 г. насам, насочени към постоянно подкопаване и все по-голямо потискане на човешките права на жените и момичетата, включително правото на свобода на изразяване, често с използването на прекомерна сила".

"Съветът решава да отстрани Ислямска република Иран от състава на Комисията по положението на жените с незабавно действие за остатъка от мандата ѝ през 2022-2026 г.", се казва в документа.

Комисията по положението на жените (КПСЖ) е главният междуправителствен орган в света, който се занимава изключително с насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените. Тя е функционална комисия на Икономическия и социален съвет (ИКОСОС) и е създадена през юни 1946 г.

Комисията включва представители от 45 държави, които се избират от Икономическия и социален съвет за срок от четири години.

В същото време Икономическият и социален съвет е основният орган, който отговаря за координацията, прегледа на политиката и изготвянето на препоръки по икономически, социални и екологични въпроси. Съветът се състои от 54 членове, които се избират от Общото събрание за срок от три години.

От средата на септември в Иран има размирици заради смъртта на младо момиче, Махса Амини, след като е била задържана от полицията. Жителите обвиняват служителите на правоприлагащите органи за смъртта на Махса. Иранските жени започнаха масово да публикуват в социалните мрежи видеоклипове, в които се подстригват и изгарят хиджабите си.

В рамките на два месеца и половина протестите придобиха радикален характер. Почти всеки ден има нападения над духовници и служители на силите за сигурност. В края на октомври и началото на ноември в Иран бяха извършени две терористични нападения - първото в град Шираз, а второто - в малък град в провинция Хузистан, в южната част на страната. Терористите откриха огън с полуавтоматични оръжия по групи цивилни и полицейски служители.

Иранските власти обвиняват западните страни, че подкрепят протестиращите, които разпространявли "подривни, антиирански послания в своите медии" и призовавали иранското население да извършва революционни действия и да свали правителството в страната. Правоохранителните органи извършват масови задържания на лица, за които твърдят, че са вербувани от западни разузнавателни служби, Израел и Саудитска Арабия. /БГНЕС