Израел разреши на страните от НАТО да доставят на Украйна оръжия с израелски компоненти

Израелската страна е финансирала стратегически материали за Киев

Израелските власти разрешиха на страните от НАТО да доставят на Украйна въоръжения, съдържащи израелски компоненти, предаде Униан. Освен това Израел е финансирал купуването на "стратегически материали" за украинската страна.

Изданието Haaretz отбелязва, че израелското министерство на отбраната наскоро смекчи своите препоръки, като разреши оръжейните доставки за украинската страна да съдържат произведени в Израел компоненти, например „електрооптически системи и системи за управление на огъня".

В публикацията се казва още, че американската администрация е убедила Израел да финансира "стратегически материали" за милиони долари като помощ за Украйна.

По данни на трима високопоставени европейски дипломатически служители, американците са искали Израел да достави на Киев зенитни батареи. Но след преговори между правителствата на двете страни е решено Израел да финансира помощ за отбраняващата се страна под формата на стратегически материали. За целта сума от няколко милиона долара е била преведена в държава от НАТО, участваща активно в доставките на военна техника за Украйна. Тази страна е закупила стратегически материали и вече ги е изпратила в Украйна. Не се съобщават детайли.  

Същевременно израелските власти са помолили участващите в сделката страни да не я разгласяват, за да „не се разсърди Путин".  

Превод Faktor.bg