Тръмп към жителите на Айова: Гласувайте, дори и да умрете, опонентите му - с досадни речи и смешни трофеи

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Де Мойн, Айова, CNN

Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли иска рязка инерция преди първичните избори в Ню Хемпшир следващата седмица – най-добрият й залог за шокираща победа над Тръмп. А губернаторът на Флорида Рон Десантис се бори да поддържа кампанията си жива. Но след месеци на социологически проучвания, мултимилионни рекламни блицове и сблъсък между изборите на Тръмп, гласовете на жителите на Айова са единствените, които имат значение, въпреки че времето може да повлияе кой от тях ще успее да се появи. Виелици и смразяващи костите ветрове принудиха кандидатите да отменят множество събития в последния сблъсък в Айова. Много църкви в благочестивия щат бяха затворени в неделя, но кандидатите призоваха поддръжниците си да издържат на температурите днес. „Не можеш да си седиш вкъщи. Дори да гласувате и след това да умрете -  струва си“, каза Тръмп, мрачно намеквайки, че хората, които са в критично състояние, трябва да излязат и да го подкрепят. Хвалейки се с мощната мрежа, която му липсваше, когато завърши на второ място в Айова през 2016 г., Тръмп, който отказа да дебатира със съперниците си, отхвърли личния контакт с избирателите в мразовитите последни дни. Той замени избухванията пред съдилищата в Ню Йорк и Вашингтон с интимни срещи и поздрави на места като Сидър Рапидс, Ватерло и Сиукс Сити, които кандидатите обикновено използват, за да успокоят известните взискателни гласоподаватели на Айова.

Съперниците на Тръмп се бореха за сцепление и не само по заледените пътища, по които пътуваха, за да достигнат до малки тълпи в изолирани градове. Десантис претърпя неудобството да бъде награден с трофей за участие от комик, докато Хейли повтаряше една и съща глупава реч на всичките си спирки, игнорирайки прогнозата на бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, когато той отхвърли собствената си оферта за 2024 г. миналата седмица, че тя ще бъде „изпушена“ в надпреварата за номиниране. Един кандидат, предприемачът Вивек Рамасвами, се подигра на съперниците си, които отложиха събитията заради времето, като предупреди, че плахостта им показва, че ще се откажат пред китайския президент Си Дзинпин. Това беше преди с високомерието да насочи джипа си в заледена канавка. Дори британският активист за Брекзит Найджъл Фараж се появи в неделя в изящен костюм на митинг на Тръмп в Индианола, което накара бившия президент – надничащ изпод златна шапка с лозунга „Капитан на Тръмп от Конгреса“ – да прекъсне необмислена реч, за да отбележи: „Там знаят как да се обличат“.

Легендарната история на събранията в Айова никога не е виждала нещо подобно. Съдбоносна изборна година, която вероятно ще подложи институциите на САЩ на екстремно изпитание, когато първият в страната щат трепери под взрива на загиващото полярно време. Но това не пречи на Доналд Тръмп да каже на избирателите си да излязат и да гласуват дори ако са „болни като куче“, като същевременно ги призовава да накажат враговете му, които той нарече „измамници“ и „лъжци“. Бившият президент, който позорно напусна поста през януари 2021 г., се стреми към голяма победа, която да го изправи по пътя към трета поредна номинация за Републиканската партия – и евентуално завръщане в Белия дом.