Как в Русия преследват за син шал и жълто яке

Все повече са арестите по улиците

Снимка: архив

Снимка: архив

Да носиш син шал и жълто яке - това се оказва достатъчно основание, за да бъдеш задържан в Русия, се казва в публикация на Дойче веле. Активисти разказват как властите преследват всеки, който е против руската агресия в Украйна.

Законът срещу "дискредитирането на руските въоръжени сили" бе приет преди около месец. Оттогава насам съдилищата в Русия са разгледали над 300 случая, които попадат под ударите на този закон, започнати са най-малко 21 наказателни производства. В някои от случаите обвиняемите са призовавали за мир и са настоявали да се сложи край на кръвопролитията в Украйна, в други мълчаливо са протестирали против войната.

"Близо до работното ми място има полицейски участък, покрай който минавам ежедневно. Полицаите никога досега не са се интересували от мен - до момента, в който закачих зелена лента на раницата си", разказва Алексей от Казан, чието име е променено по негово желание. Зелената лента е символът, който активистите в различни руски градове използват от началото на войната насам в рамките на мирните си акции.

Алексей е бил арестуван в центъра на Казан, столицата на република Татарстан, която е част от Руската федерация. Той разказва, че първоначално е закачил зелената лента в знак на подкрепа за кампания срещу рака на бъбреците. Но сега вече тя е израз на солидарност с протестите срещу руската инвазия в Украйна. Отправените към Алексей обвинения били за подкопаване на доверието в руските войски на обществено място.

Все повече арести по улиците

Асат Сабиров и Ирина Бадертдинова също са били задържани преди няколко дни в Казан. Те заменили табелки с цените в магазини с послания срещу войната в Украйна. Така на един рафт с кафе изведнъж се появил надписът "Руската армия бомбардира художествено училище в Мариупол. Към 400 души искаха да се спасят там от обстрела". Обвиненията към двамата също са в "подкопаване на доверието към войските на Руската федерация". Но засега нито в техния случай, нито в случая на Александър е започнат съдебен процес.

Жители на Казан разказват, че в последните дни все по-често се случва хора да бъдат задържани на улицата. Един гражданин, който иска да остане анонимен, споделя, че е арестуван, защото носел син шал и жълто яке - цветовете на украинското знаме. Друга жителка на Казан пък била задържана, защото разпространявала позиви срещу войната в обществените тоалетни. Трети човек привлякъл вниманието на органите на реда с това, че носел букет от жълти и сини сухи цветя.

"Обиди, унижения, заплахи, удари"

Преди да започнат арестите, в Казан бяха проведени серия обиски в домовете на журналисти, активисти и студенти. Много от засегнатите се оплакаха, че са станали жертва на полицейско насилие.

"По време на обиските имаше ужасни обиди, унижения, заплахи, както и удари по главата и по гърба. Сложиха ми белезници и ме накараха да коленича в продължение на три-четири часа. Заплашиха, че ще съблекат гола 69-годишната ми майка, ако не им кажа къде е мобилният ми телефон", пише активистът Андрей Бояршинов в текст, предоставен на ДВ. Той също живее в Казан. Боярчинов се намира в следствения арест по обвиненията, че публично е призовавал към терористична дейност.

Хората трябва да бъдат накарани да мълчат

Сходни истории разказват жителите на различни региони в Русия - от Калининград до Магадан. Антивоенните позиви, графитите, дрехите в цветовете на украинското знаме - всичко това дискредитира руската армия, твърдят полицаите и съдиите.

"Този вид преследвания са масово явление. Хората, които често и гръмко се обявяват против войната, биват включвани по различен начин във вече течащи наказателни производства. Всичко това се прави с цел сплашване. Властите смятат, че чрез обиските и наказателните преследвания ще могат да накарат хората да мълчат", казва правозащитничката Елза Низанбекова.

В повечето случаи хората, които са признати за виновни за "дискредитиране на руската армия", биват наказани с глоби. Но тези, които в рамките на година след налагането на глобата отново бъдат признати за виновни заради антивоенен протест, могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност.