Какъв ще е животът на Земята след 100 и след 100 000 трилиона години?

В света ще останат живи само три езика – английски, испански и мандарин (китайски)

BBC направи опита за „виждане в бъдещето“ на планетата Земя. То обхваща периода от близките 100 години до… края на вечността!  

Близкото бъдеще – следващите 100 години

Океаните ще се превръщат в нещо като огромни ферми. Там ще се отглежда не само риба, но и много видове водорасли (за храна и гориво), както и други морски видове. Самите фермери ще живеят под или над водата. Генетично променени водорасли ще абсорбират много повече азот от въздуха и ще отделят питейна вода.

Хората ще могат да провеждат телепатична комуникация. Разбира се, тя може да не замени напълно нормалния разговор, но предаването на по-прости „команди“ и задачи от мозък до мозък е възможно според все повече учени. 

Благодарение на генното инженерство ще се появят невероятно интелигентни, както и безсмъртни хора. 
Възможно е пренасянето на идентичността да става по електронен път – всички мисли, спомени и знания на човека да се записват електронно и да се имплантират след това в ново тяло. Колкото и ужасно да звучи.

Антарктика също ще се превръща в зона за получаване не само на природни ресурси, но и на храна, вода и енергия. Човечеството ще се увеличава с такива темпове, че това ще се превърне в необходимост.

Лекарите ще могат да преглеждат пациентите си дистанционно, както и да следят състоянието им и да насочват лечението.

Единна световна валута. Може да звучи конспиративно, но според много експерти светът се глобализира и такава валута може да реши много проблеми. Още повече, че електронизирането на парите ще направи нуждата от различни валути и купюри безсмислена. 

За неголяма сума пари ще можете да получите пълна „разпечатка“ на целия си геном, цялата си наследствена информация. За какво ще я ползвате, си е ваша работа.

Хората ще се свързват с компютрите директно към мозъка си, за да използват изчислителната им мощ. Това ще стане вероятно още към 2050 година, а 25 години по-късно повечето хора ще използват подобна връзка. Към края на века вече всички ще я използват, иначе няма да могат да се сравнят със „свързаните“.

Златните резерви на много държави ще станат собственост на Китай.

Масово ще бъдат използвани роботи в селското стопанство – за обработване на почвата, пръскане, добиване на култури, както и за следене на състоянието на посевите.

Домашните компютри ще получат обоняние, осезание, чувство за допир и други човешки качества, с които да анализират вас и околната среда.

Нанороботи ще плуват из кръвта ни, ще ремонтират клетките и органите ни и ще ни предпазват от болести.

Най-сетне ще използваме термоядрен синтез за добив на енергия. Според много експерти технологията ще влезе в употреба до 2050 година.

В света ще останат живи само три езика – английски, испански и мандарин (китайски). Да, фактите сочат, че много езици отмират, но дали това ще се случи?

В повечето държави по света ще бъдат разрешени гей браковете.

Някои американски щати (особено Калифорния и някои други източни щати) ще се отцепят от САЩ. Индикации за това има дори днес.

Ще бъдат изградени космически асансьори, които на много по-евтина цена ще издигат в орбита товари. Това ще ускори изграждането на много орбитални станции и космически туризъм. 

На медицинския пазар ще се продават изкуствени бионични очи, кибер органи, както и култивирани и принтирани органи заместители.

Жените ще бъдат оплождани изкуствено в повече от 50% от ражданията. Това ще бъде нещо естествено и в края на века много жени дори ще се чудят как техните баби са зачевали по „стария начин“. Това ще се прави с цел да се избягват наследствени болести, проблеми около зачеването и бременността, както и с цел генетично подобряване на децата.

Дивите кътчета из цялата планета ще изчезнат. Ще има единствено големи „зоологически градини“. Аралско море ще пресъхне, ако не се намери начин то да бъде спасено. Много пустини ще бъдат залесени. Нови технологии ще направят това възможно и лесно.

До 2050 година повечето пътнически полети ще бъдат извършвани в автоматичен режим, без пилоти хора. 

Автомобилите ще бъдат напълно автоматизирани и няма да има нужда да ги управлявате. Технологии като Google Streets ще ги направляват по цял свят и автопроизшествията ще намалеят значително.

Огромният пик в нарастването на човешката популация вероятно ще бъде овладян и ще се появи надеждна политика за контрол на раждаемостта.

Богатите ще могат да избират измежду хиляди наследствени качества, които техните деца да получат. Например развита мускулатура, определен ръст, сини очи и руса коса, форма на носа и др.

Ще бъде изградена първата сграда, чиято височина ще надвиши 10 километра. Еднокилометровите небостъргачи ще са нещо стандартно.

Изграждането на обитаема база на Марс ще е факт, а заселниците, които отиват там, ще бъдат с еднопосочен билет. Постепенно тяхната физика и външен вид ще се променят, за да се нагодят към условията за живот на Червената планета.
 
Поне няколко супердържави ще имат бази на Луната, които ще се използват не само за научни експерименти, но и като „разпределителна гара“ за пътувания из Слънчевата система.

Ще се появят първите клонирани хора, колкото и неморално да звучи сега това. Продължителността на човешкия живот ще надхвърли 150 години.

Далечното бъдеще

След 1000 години. Да предположим, че хората ги няма, изчезнали са. По това време няма да има почти и следа от днешните сгради, мостове и пътища. Всичко ще е станало на прах или ще е погребано. Ако пък сме живи, то езиците ще са доста променени – обемът на речниците ще намалее значително, защото много думи ще отпаднат и почти никакви днешни думи няма да са налични тогава. Ще се появи нова Полярна звезда (Gamma Cephei) на мястото на сегашната. 29% от въглеродния диоксид, отделен в атмосферата преди 2100 година, ще витае все още във въздуха.

След 2000 години целият лед в Гренландия ще се разтопи заради повишената с 8 градуса температура в глобален мащаб. Нивото на Световния океан ще се повиши с 6 метра.

След 2372 години ще наблюдаваме отново кометата Хейл-Боп. За последно я видяхме през 1997-а. След 3200 години отново ще има друга Полярна звезда (Iota Cephei). 

След 13 000 години наклонът на земната ос ще се обърне, като Северното полукълбо ще изпитва екстремни климатични промени.

След 20 000 години Чернобил и земята около него ще бъдат чисти и безопасни.

След 25 000 години изпратеното първо съобщение от най-големия радиотелескоп на Земята (този в Аресибо) ще достигне до звездния клъстер Меслер 13, разположен в края на нашата Галактика.

След 50 000 години изстреляната през 2014 информационна капсула Кео ще се завърне в земната атмосфера. Тя има достатъчно капацитет, за да поеме по едно 4-странично писмо от всеки сегашен жител на Земята. Ниагарският водопад ще пресъхне и изчезне, защото оставащите 32 км до езерото Ери ще ерозират.

След 100 000 години титанът, използван в корпуса на вашия MacBook, ще започне да корозира. Днешните съзвездия ще са изчезнали и ще се появят съвсем нови заради движението на Земята в Галактиката. Доста е вероятно голяма част от живота на Земята да е унищожен от изригване на супервулкан или падането на астероид. Ще наблюдаваме и избухването на Супернова в близост до Слънчевата система – VY Canis Majoris. 

След 296 000 години сондата Вояджър 2 ще достигне звездата Сириус на 4.7 светлинни години от нас. 

След 500 000 години Земята ще бъде ударена с голяма вероятност от астероид с размер повече от 1 километър. Отработеното ядрено гориво от днешните атомни централи най-сетне ще е безопасно. Ще настъпи нова голяма ледникова епоха. 

След 1 милион години ще се взриви най-големият червен Супергигант, който познаваме – звездата Бетелгейзе. Експлозията ще се вижда в небето дори в ясен слънчев ден. Всички построени от човечеството сгради ще са изчезнали освен масивните постройки в Гиза или скулптурите на президентите в планината Ръшмор. Всички стъклени изделия, създадени от хората, ще са напълно разградени.

След 1 милион и 450 хиляди години звездата Gliese 710 ще премине само на 1.1 светлинни години от Слънцето. Това е достатъчно близо, за да може нейната гравитация да повлияе на облака на Оорт и да стартира истинска бомбардировка от комети към вътрешността на Слънчевата система.

След 5 милиона години, ако хората още не са се самоунищожили, ще се наложи да си отидат по генетични причини. Според учените Y хромозомите ще изчезнат и раждането на мъже ще е невъзможно. 

След 10 милиона години звездата Т Pyxidi, на 3260 светлинни години от нас, ще избухне в свръхнова. Това е достатъчно близо, за да окъпе Земята с огромно количество смъртоносна гама-радиация, което ще причини масово измиране на видовете.

След 50 милиона години Средиземно море ще изчезне. Африка ще се сблъска с Евразия и ще се издигне планина, подобна на Хималаите. Австралия и Индонезия ще се слеят. Ледената покривка на Антарктика ще изчезне, а морското ниво ще се повиши със 75 метра. Посочените години са достатъчни цялата Галактика да бъде завладяна от една единствена империя, дори движеща се със скорости, по-ниски от тази на светлината.

След 60 милиона години орбитата на Земята е напълно непредвидима заради гравитационните влияния за дълги периоди време.

След 150 милиона години Америка и Африка ще започнат да се сближават, докато след 250 милиона години всички континенти отново ще се слеят в един – Нова Пангея. 

След 240 милиона години Слънчевата система ще е направила едно пълно завъртане около центъра на Млечния път.  

След 600 милиона години няма повече да има пълни слънчеви затъмнения, тъй като Луната ще се е отдалечила прекалено много от Земята. Един от основните три типа фотосинтеза (С3) няма вече да е възможен. 99% от всички видове ще измрат. След 800 милиона години ще е невъзможна и C4 фотосинтезата, така че всички многоклетъчни ще измрат.  

След 1 милиард години яркостта на Слънцето ще се повиши с 10%. Повърхността на планетата ще е нагрята до 47 градуса. Океаните ще се изпаряват, а в атмосферата ще се образува парников ефект. Само около полюсите ще има по-хладни области с живот. 

След 1 милиард и 300 милиона години липсата на въглероден двуокис ще убие всички клетки с ядра (еукариоти). Само прокариотни организми (без клетъчно ядро) ще оцелеят.

След 2 милиарда и 300 милиона години земното ядро ще изстине. Неговата ротация образува магнитното поле на Земята, а без нея… няма да има и магнитно поле. Планетата ще остане без защита от лъчите на Слънцето.

След 2 милиарда и 800 милиона години идва краят на всичко живо. Температурата на повърхността ще бъде над 150 градуса. 

След 3 милиарда и 500 милиона години Земята ще прилича на Венера.

След 4 милиарда години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда и ще образуват супергалактика.

След 5 милиарда и 400 милиона години водородното гориво на Слънцето ще се изчерпа и то ще се превърне в червен гигант.

След 7 милиарда и 900 милиона години Слънцето ще се раздуе до своя максимум – 256 пъти по-голямо от сега. То ще погълне орбитите на Меркурий, Венера, а може би и на Земята.

След 8 милиарда години Слънцето ще се превърне във въглерод-кислородна звезда, бяло джудже с около 54% от сегашната си маса.

След 14 милиарда и 400 милиона години Слънцето ще бъде вече черно джудже, изстинала топка материя. 

След 20 милиарда години – един от потенциалните теоретични варианти за край на Вселената. Материята ще бъде разкъсана и разпръсната от разширяването й, а разстоянията ще станат безкрайни. 

След 100 милиарда години локалните групи галактики в нашата част на Вселената ще започнат да се сливат. Процесът ще отнеме около 1 трилион години. 

След 150 милиарда години реликтовото лъчение от Големия взрив ще намалее до -270 градуса, близо до абсолютната нула и вече няма да съществува. 

След 1 билион години галактиките ще са загубили газовите си облаци, от които се образуват звездите.

След 100 билиона години – най-ранната прогноза за края на раждане на звезди във Вселената. Започва ерата на дегенерация и измирането на всички звезди.

След 110 билиона години звездното гориво в цялата Вселена ще е изразходено. Всички звезди ще са умрели. Ще съществуват само бели джуджета, неутронни звезди и черни дупки.

След 100 000 000 000 000 000 000 (сто хиляди трилиона) години, ако Земята не е била изпепелена от Слънцето, земната орбита в крайна сметка ще се пресече с тази на Слънцето и нашата планета ще се забие в него.

(hicomm.bg)