Калин Манолов с открито писмо до президента, настоява да спре срастването на корумпираната администрация със сенчестия бизнес

Калин Манолов

Калин Манолов

Журналистът Калин Манолов публикува открито писмо до президента Румен Радев. Той настоява държавният глава да спази обещанието си, което е поел преди втория си мандат и да прекрати срастването на корумпираната администрация със сенчестия бизнес чрез служебния кабинет, който предстои да назначи. "Единственият нужен закон на свободните хора е :"Не кради!" Единствената нужна администрация - тази, която работи за тях", казва Манолов в писмото си.

Ето пълния текст, който журналистът изпрати до "Дондуков" 2:

Току-що изпратих до Президента на Република България следното открито писмо:
До Президента на Република България
г-н Румен Радев
Копие: До медиите в Република България
ОТКРИТО ПИСМО
от Калин Цветанов Манолов
ОТНОСНО: Нуждата от намаляване на администрацията от служебното правителство

Уважаеми г-н Президент,

Предстои да назначите четвърто в рамките на Вашия мандат служебно правителство. То ще поеме управлението на страната в ситуация на остра политическа конфронтация и множество застъпващи се кризи, които няма ресурса да разреши. Но може да направи нещо много полезно с дългосрочни позитивни последици за България.
Главната причина България да е прекрасна страна и лошо управлявана държава е: все още не сме разбрали, че правителството е инструмент с ограничени възможности. То е като пистолет - може да го ползваме за залавяне на бандити, озаптяване на хулигани и наказание на измамници, но с него не можем да орем нива, да строим къща, да рисуваме картина, да играем футбол. 
Политиците досега се проваляха, защото не виждат тази разлика. Когато държавата се занимава с неща, за които не е пригодна, хаби огромен ресурс, с чиято помощ би могло да се ускори икономическото развитие, да се ограничи корупцията и да се пребори престъпността. 
Корупцията е директен продукт на поръчковото законодателство, каквито за съжаление са повечето съвременни законодателства. По заобиколен, "законов" път, се създава търсене и предлгане на стоки и услуги, които като граждани имаме право да получаваме без държавни пречки и посредничество. Това с особена сила важи за административните структури и органи на изпълнителната власт. 

Г-н Президент,

Призовавам ви да възложите на министрите в назначеното от Вас служебно правителство още през първата седмица от работата си да изискат от всеки ръководител на административна структура или държавен орган да им предаде доклад, с който да обоснове: първо-съществуването на структурата, и след това - размерът на нейния бюджет. Сега в интегрираната информационна система на държавната администрация, в раздела „Административни структури и органи на изпълнителната власт“, са описани 224 звена на централно ниво плюс 473 териториални звена. Има и 86 държавно-обществени, консултативни и координационни съвета и комисии. През годините броят им расте в геометрична прогресия.

Държавните агенции, дирекции, комисии и служби, ежедневно бълват правилници за прилагане на множество закони. Те не само регламентират живота на гражданите до последната подробност, но и на практика отменят легитимно приетите закони. Чрез това квази-законодателство чиновниците, популярно наричани бюрократи, си присвояват властта да решават множество важни въпроси "по своя преценка", т.е., произволно. Те по правило са некадърни и с широки пръсти, а на всичко отгоре се самовъзпроизвеждат. Теоретично действията им могат да се оспорват в съда, но на практика това е илюзия. Всеки ден бюрократите увеличават властта си и не след дълго ще държат цялата страна в ръцете си!

За да не се случи това, на базата на докладите на ръководителите на агенции, дирекции и служби, служебното правителство трябва да промени устройствените правилници на Министерски съвет и на министерствата така, че структурите с дублиращи се функции да бъдат премахнати, и да бъде осигурено високо качество на публичните услуги. Премахването на дублиращите структури и функции ще позволи съкращаване на щатовете, без да се нарушава качеството и обема на извършваната работа. 
Това трябва да стане ПРЕДИ изборите за 48-мо Народно събрание! 
Част от дълго отлаганата административна реформа е и премахването на позицията „заместник-министър“. Заместник-министрите са политкомисарите, които досега прокарваха в министерствата партийните, групови, кланови и родови интереси. Развитите европейски страни отдавна са разбрали това - в повече от две трети от страните в Европейския съюз няма зам.-министри. Вместо на свои заместници, министрите се опират в дейността си на висококвалифицирани държавни  служители. 
Пример в това отношение е Франция, чиято администрация е една от най-модерните в света. Тя изцяло е основана на програмното бюджетиране, качеството на подготовката и мобилността на висшите държавни служители. България може и трябва решително да модернизира структурата на държавната си администрация, и рязко да повиши квалификацията  на държавните служители. Това ще пресече възможността в държавната администрация да бъдат назначавани партийни "партизани", които са ядрото на корупцията, облечена във власт.

Г-н Президент,

Ако подходите държавнически, назначеното от Вас служебно правителство би могло да направи първите планомерни и решителни стъпки към промяната на статуквото, на която преди две години вие станахте гарант. Често наричаме това статукво „задкулисие“, но задкулисието не е нищо друго, освен срастване на корумпираната администрация със сенчестия бизнес. 
Единственият нужен закон на свободните хора е :"Не кради!" Единствената нужна администрация - тази, която работи за тях.
София, 27 юли 2022 г.

ТУК можете да подкрепите откритото писмо на Манолов до президента на страницата на саматапетиция