Калин Стоянов: За първи път от 13 г. в щата на Гранична полиция се зачислява нов патрулен кораб

Корабът ще носи името „Балчик“ и е доставен по сключен договор за помощ по линия на ФРОНТЕКС

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Главен комисар Росица Димитрова, директор на Главната дирекция „Гранична полиция“ счупи бутилката за кръщението на новия граничен кораб, който беше представен днес на официална церемония на Морска гара Бургас.

За събитието в Бургас пристигна и новият вътрешен министър Калин Стоянов както и народни представители и почти целия състав на Областната дирекция на МВР Бургас.

Корабът ще носи името „Балчик“ и е доставен по сключен договор за помощ по линия на ФРОНТЕКС за охрана на външната морска граница на Европейския съюз. Договорът за доставката му е за около 30 млн. лева.

„Личната ми и професионална биография са тясно свързани с региона. Затова съм горд, че първото ми официално събитие като министър носи толкова положителен заряд. За първи път от 13 години в щата на Главна дирекция „Гранична полиция” се зачислява нов патрулен кораб. Той ще се включва, както в наблюдението на морската ни държавна граница, така и в съвместни операции на европейската агенция „Фронтекс”, заяви новият вътрешен министър Калин Стоянов.

Това е първият кораб, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция „Гранична полиция“ проект „Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС", финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд “Вътрешна сигурност”. В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка и е подписан договор между ГДГП и Baltic Workboats AS, Естония.

Граничният патрулен кораб, построен в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на Република България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. В края на април 2023 г. той е доставен, извършено е обучение на служители на ГД “Гранична полиция” за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция “Гранична полиция”.