Капитулацията на Украйна пред Путин е факт

"Формулата Щайнмайер" ликвидира унитарния характер на Украйна и предава суверенитета и на руските спецслужби

Андрей Иларионов

Андрей Иларионов

Целта на Путин е да установи контрол над Украйна, той енергично прокарва федерализацията и

ДНР и ЛНР вече сами ще решават на какъв език ще говорят и как ще се интегрират с Русия

Андрей Иларионов, gordonua.com 

Подписаната от Украйна "формула на Щайнмайер" и изявлението на Зеленски, че "формулата е незаслужаващо внимание плашило", че тя не представлява нищо особено, че тя предсатвлява просто две нищо незначещи изречения, свидетелстват или за дълбоката некомпетентност на украинския президент, или за неговото намерение да скрие от обществото прокарваната от него 

капитулация на Украйна пред Путин

На брифинга В.Зеленски каза следното:
"Днес беше отстранено последното препятствие на пътя на провеждането на среща на "Нормандската четворка". Мисля, че ще научим датата в най-скоро време. Отделно ще кажа за най-голямото плашило от последните седмици под названието "формулата Щайнмайер". Какво означава тя? По принцип това са едно, две изречение – това е всичко".
По думите на президента, положенията на "формулата Щайнмайер" се заключават в това, че законът за особения статут на отделни райони от Донецка и Луганска област ще започне да действа след провеждането на местни избори съгласно законодателството на Украйна и след публикуване на отчет на ОССЕ за съответствието на тези избори на стандартите на организацията.
Ако "формулата Щайнмайер" беше "нищо незначещо плашило", то Путин и Кремъл нямаше да предприемат толкова безпрецедентни усилия, за да постигнат подписването на тази формула от Украйна и по нататъшното и прилагане.
Ако във "формулата Щайнмайер" няма нищо, то нито Песков, нито Лавров, нито Путин нямаше толкова откровено да шантажират украинските власти.
Приемането от Зеленски на "двете изречения", споменати на брифинга, за Украйна означава:
първо - отказ от унитарния характер на държавата и
второ - отказ от държавния суверенитет върху собствената ти територия.
Първото задължение на Зеленски – да приеме нов закон за особения статут на отделни райони от Донецка и Луганска области означава, че в Украйна ще се появят 

територии с особен правен статут,

 отличаващ се от правния статут на останалите украински региони. 
По този начин се ликвидира унитарния характер на държавно устройство на Украйна и се осъществява преход към федерализация на страната, енергично прокарвана от Путин, като минимум от пролетта на 2014 година.
По същество, президентът Зеленски публично се подписа под задължението да разруши единното държавно тяло на Украйна.
Второто задължение, поето от Зеленски е законът за особения статут ще започне да действа след публикуването на отчет на ОССЕ в съответствие с изборите в отделните райони на Донецка и Луганска области по стандартите на организацията.
С други думи, значителна част от държавната власт на Украйна се предава от нейните легитимни органи – Върховна Рада, президент, ЦИК, съдебни органи – на чиновниците на международна организация, които не се отчитат и не отговарят пред никого в Украйна.
По същество, това означава, че 

държавният глава на Украйна предава най-важните властови пълномощия върху територията на Украйна

 на чуждестранни представители, които нямат никакво отношение към Украйна.
Това е пряко предаване на държавния суверенитет на страната. Властовите пълномощия в държавата, които бяха делегирани на Владимир Зеленски и други органи, избрани от украинските граждани, сега се предават на външна организация.
Ситуацията се задълбочава от факта, че именно тази организация – ОССЕ – е превзета от агентура на руските спецслужби. 
И руската агентура в ОССЕ работи и ще продължава да работи за Кремъл, както ни е добре известно от примерите на дейността и в грузинските райони в Абхазия и Южна Осетия, в молдовското Приднестровие, в украинския Донбас.
С други думи, господин Зеленски има намерение директно да предаде държавната власт на агентурата на руските спецслужби, прикриваща се с абревиатурата на ОССЕ.
Ликвидация на унитарния характер на държавата Украйна и предаване на суверенитета и на руските спецслужби – ето какво означава реализацията на "формулата Щайнмайер" и точно това обяви на брифинга си президентът Зеленски.
Предположението, че подписването от Украйна на "формулата Щайнамайер" е някакъв хитър ход, направен  за да се печели време, не издържа критика.
Втори път, както вече веднъж стана, номерът няма да мине. Путин не е такъв глупак, че да позволи да бъде измамен втори път и да се съгласи, например, на нова размяна на пленници без да получи не само гаранции, но и реални резултати по унищожаването на суверенитета на Украйна.
Нещо повече, Путин има възможността да повтори с "формулата Щайнмайер" същия трик, който направи по-рано с Минските споразумения. 
Известно е, че Минският протокол - 1 от септември 2014 година, и Минският протокол- 2 от февруари 2015 година са антиукраински документи. Те имат за цел разрушаването на Украйна, да променят Конституцията, да въведат в действие закон за "особения статут" на ДНР и ЛНР, на амнистия за терористите и сепаратистите и включването им в политическия живот.
Именно затова Путин е толкова привързан и така горещо защитава Минските споразумения и "Минския процес". Именно затова споразуменията руската страна внесе в ОССЕ и ООН, където се опитаха да им предадат статут на международно правен документ. Това е извънредно изгоден за Владимир Путин документ.
Така че, той може да сложи и текста на "формулата Щайнмайер" на международната "маса" – ОССЕ или ООН – и допълнително да я "подсили" с решенията на тези организациите, включително и с приемането на съответната резолюция от Съвета за сигурност на ООН. 
Естествено, нито ОССЕ, нито Съветът за сигурност ще възразят и по този начин "формулата" ще получи признаците на елемент на международното право.
Тогава за осъществяването на разчленяването на Украйна и унищожаването на нейния суверенитет върху Зеленски и Украйна 

ще оказва натиск

 не само Путин, а цялата система на международното право с всичките си организации. 
И тогава Зеленски ще се противопоставя не само на Путин, а на цялата система на международното право и на цялата международна общност.
Неведнъж съм писал, че целта на Путин е да установи контрол над Украйна, а най-бързият път към постигането и е реализацията на "формулата Щайнмайер". 
И ако Зеленски действително е съгласен страната му да има такава съдба, той трябва колкото е възможно по-бързо да подпише "формулата Щайнмайер", колкото е възможно по-бързо да проведе среща в Нормандския формат и да изпълнява Минските споразумения. 
Това е прав, широк, добре постлан път към унищожаването на суверенитета на Украйна.
И именно този прав, широк, добре постлан път към унищожаването на суверенитета на Украйна беше избран от Владимир Зеленски.
Послепис: "С подписването на "формулата Щайнмайер" Киев признава правото на Донбас на самостоятелно определение на своята съдба.
ДНР и ЛНР вече сами ще решават на какъв език ще говорят, каква ще бъде икономиката, как ще се формира съдебната система, как ще защитава нашите граждани нашата Народна милиция и как ще се интегрираме с Русия.
Ние ще продължим разговорите в Минск, за да постигнем в крайна сметка пълно самоуправление и самоопределение. 
И ние призоваваме господин Зеленски да не ни диктува никакви условия. 
Киевската власт няма да получи никаква власт над границата", заявиха в съвместно изявление лидерите на самопровъзгласилите се "Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник след подписването от украинската делегация на "формулата Щайнмайер".