Кирил Петков: Война в България - не, но трябва да сме готови за рисковете

На Сирни заговезни премиерът поиска прошка от народа, че нещата не се случват с нужното темпо

Кирил Петков

Кирил Петков

Европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Вечерта, когато бяха първите бомбардировки всеки от нас беше учуден. Никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети. Война в България - не, няма опасност, българското население трябва да е спокойно. Това каза премиерът Кирил Петков пред Би Ти Ви.

Но опасността тази война да продължава в Украйна за по-дълго време, да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да,има такъв риск, добави Петков.

Най-голямата опасност беше когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна заплаха върху нашата сигурност.

МС отпусна средства да сме готови. Трябва да сме готови за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник свиквам щаб, който да сложи всичко, което би трябвало да има една държава, гражданска защита и т.н., добави Петков.

По 40 лева ще осигури държавата чрез Министерството на туризма за бежанците от Украйна, каза още той.

Държавата влиза като регулатор в цените за горивата. Гледаме максимално да е готов резервът. Политическата игра от Борисов, която се заиграва сега, е да се отпускат количества в резерв, но ние не знаем какво ще стане. Резервът го държим, ако стане нещо да имаме готовност и пшеница и гориво. Искаме да сме сигурни, че имаме достатъчно зърно до 2023 г., посочи Петков.

Нашият резерв от горивата е за 90 дни – част от резерва ни е в България, част от него е извън страната, добави той.

По повод разговора му с посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, Петков каза, че я е призовал всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност, да бъдат от нея изпратени обратно в Русия, „за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случат“. Тя каза, оттук нататък ще внимавам с всичките мои действия, така че да не създавам скандали, подчерта Петков.

За разговора му с президента на Украйна Зеленски, Петков каза, че Зеленски помоли за всяка възможна подкрепа. Уверих го, че 8 камиона с помощи вървят към Украйна.

Военно-логистична подкрепа включва потенциално жилетки, каски. До този момент България единствено и само е дала хуманитарна помощ. Досега не сме дали никакви оръжия и боеприпаси. Близо сме до този конфликт, видяхте заплахите на Путин, трябва много внимателно да организираме подкрепата ни. Не, не е искано от нас да изпращаме самолети в Украйна, каза още Петков.

За уволнението на Стефан Янев, Петков коментира: „как е възможно, след като е уволнен, три дни след това да има партия. За мен беше новина, че Янев създава партия“.

За Иван Гешев, Петков коментира, че „всеки ден, в който България се събужда с този главен прокурор, аз чувствам, че сме изостанали с един ден от това, което искаме да направим“.

Уверявам българския народ, че няма решение, което да бъде под влияние на нечий друг интерес, освен българският, каза още Петков.

 На Сирни заговезни премиерът поиска прошка от народа, че нещата не се случват с нужното темпо и увери, че работи в интерес на българския народ. /БГНЕС