Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция вече има Акт 14, до края на август и Акт 16

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

"Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 14. Проектната компания е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите 4 седмици до края на месец август. Цената на газа пада допълнително в момента, когато има Акт 16". Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, който представи пред медиите в Министерски съвет ситуацията около развитието на газовата връзка, предаде БГНЕС.

"Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората точно, когато идва зимата", заяви Кирил Петков.

"В последните 12 години бяхме свидетели на нежеланието да не се финализира този проект. Така наречените евроатлантици скрито са работили в интерес на "Газпром", заяви Петков, обръщайки се към ГЕРБ. "Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца", подчерта Петков и добави, че ако в следващия месец не се стигне до Акт 16, ще означава, че отново сме се върнали в годините, когато националният интерес не е водещ.