Кирил Петков в дебатите за оставката на Минчев: 120 депутати се страхуват Рашков да оглави КПКОНПИ

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

"Никола Минчев е отличен професионалист. Това съм го чувал от устата на депутати от ГЕРБ и ИТН. Може би се страхувате, че Рашков ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ в този парламент. Защо за 120 депутати оставката на Никола Минчев е по-важна от цените тока и от пенсиите?". Това заяви премиерът Кирил Петков в парламента по време на дебатите за оставката на Никола Минчев.

Министър-председателят присъства в пленарна зала, заедно с вицепремиерите и част от кабинета. Петков направи няколко обръщения към подписалите се под исканата оставка народни представители от опозиционните партии и доскорошния им партньор в коалицията от ИТН:

Към ГЕРБ - ако си мислите, че с исканата оставка на Никола Минчев ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас, е няма, каза Петков.

Към ДПС - ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите към прокуратурата – няма, и че ще спрем да повтаряме, че Пеевски е за „Магнитски” – няма. Да е ясно, заяви Петков.

Към ИТН – между вас има честни хора, има хора, които осъзнават историческата си роля в този момент, знаем и за натиска, обърна се премиерът към депутатите, останали в разцепената вече ПГ на ИТН.

И към „Възраждане” – във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се гласуват закони, предлагани от ДПС, говорите за българщина, за патриотизъм, а днес ще вземете ли оставката на Никола Минчев заедно с ДПС? Как ще го обясните това? Ето това е задкулисието, срещу което се борим всеки ден, заяви Кирил Петков от парламентарната трибуна.

Премиерът попита реторично как от "възраждане" и от ДПС ще обяснят на избирателите си, че са гласували заедно. Йордан Цонев от ДПС отговори, че основната цел не е оставката на Минчев, а на цялото правителство. Тома Биков от ГЕРБ допълни, че премиерът не осъзнава агонията на кабинета.