Барселона забранява апартаментите под наем за туристи

Спират лиценза на 10 101 апартамента от 2028 г.

Барселона, един от най-посещаваните градове в Испания с цел туризъм, ще забрани отдаването на частни апартаменти под наем за туристи, съобщи бТВ с позоваване на световните медии. Забраната ще влезе в сила през 2028 г., като целта на драстичната мярка е да се понижат цените на имотите.

Кметът на града Жом Колбони, който е с леви убеждения, заяви, че до ноември 2028 г. Барселона ще спре лиценза на 10 101 апартамента в града, които в момента са одобрени за краткосрочно отдаване под наем.

„Това е най-сериозният проблем на Барселона. Това означава, че ако успеем от 2029 г. туристическите апартаменти такива, каквито ги познаваме днес, ще изчезнат.“ - каза той пред журналисти.

Бумът на имотния пазар в Барселона след появата на отдаването на апартаменти за краткосрочен наем направи почти невъзможно местни хора да могат да си позволят да живеят под наем. За последните 10 години цените са скочили с 68% при наемите, а при продажбите – с 38%.

Испания е една от трите най-посещавани страни в света с цел туризъм. По този начин от пазарът за имоти изпадат местните жители. До момента подобни забрани за краткосрочно отдаване на апартаменти има на Канарските острови, Лисабон и Берлин.

Платформата Airbnb, която е основна като метод за отдаване на частни имоти за краткосрочен наем в света, не е пуснала официален коментар по темата.

„Колбони ще направи голяма грешка, която ще доведе до по-високи нива на безработица и бедност“, заявиха от туристическата асоциация по отдаване на апартаменти в официално изявление. Според тях забраната ще доведе до появата на нелегален пазар за отдаване на имоти.

Промяната ще донесе печалби за хотелите в града. Отварянето на нови в най-популярните туристически зони беше забранено между 2015 и 2023 г., но настоящият кмет на града посочи, че е склонен да разхлаби мерките.

През последните години голям брой туристически апартаменти за отдаване в Барселона не са получили лиценз. Местното управление е затворило 9700 нелегални такива от 2016 г. насам, а близо 3500 бяха върнати обратно на пазара за местните жители.