Кольо Колев: Иван Гешев направи голяма грешка с Радев, за която ще плаща скъпо

„Колкото повече се приближаваме към изборите, толкова повече енергията и патосът на протестите намаляват, което не значи, че управляващите може да спят спокойно. Недоволството не е изчезнало. Идеята за експертен кабинет е димка. Това не е възможно чисто юридически. За едни предсрочни избори са нужни поне 2 месеца и половина. Видя се ясно, че промените в това правителство не намалиха градуса на недоволството и социалното напрежение“. Това заяви социологът Кольо Колев пред Канал 3. 

„В президентската институция има голямо напрежение. Към нея са насочени големи надежди от хората, които търсят политическа алтернатива. Неслучайно хората се питат дали Румен Радев ще прави своя партия. Ако го направи обаче, ще загуби в чисто имиджов план. Разлом между БСП и Румен Радев има още от самото начало, когато той беше пришит към социалистите. Определено обаче той не беше избран от гласовете на БСП. Ако ги вземете, те са не повече от 700 000. Той е подкрепен от БСП и лансиран от ДПС. Румен Радев се ситуира като отделен политически субект и затова към него са насочени много надежди. Президентът евентуално електорално може да се прицелва, ако създаде своя партия. Той заема центристка позиция, която импонира както на част от лявото, така и на част от дясното. Те обаче са притеснени, защото появата на такъв субект ще удари и БСП, и десницата. Това, което си причини Иван Гешев и което направи на властта, дълго време ще си го плаща. Колко си мислите, че ще управлява Иван Гешев? Той ще стане неудобен в юридическите и международните среди, както и на самата прокуратура. Но главният прокурор ще плати скъпо. Акцията му в президентството беше цирк“, каза още Колев. 

„Напълно възможно е този конгрес да постави още разделителни линии в БСП. Виждаме битки в една партия точно преди изборите, което не е добре за нея. В политиката никога не казвай „никога“. Не е много здравословно БСП и „Демократична България“ да се прегръщат, защото после трябва да обясняват каква грешка са направили“, допълни социологът.