Конституционният съдия Атанас Семов разби "формулата" за ролята на президента

"Обединител на нацията" е куха, неуместна формулировка, заяви професорът

Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов

"Безспорно е, че защитаването на природата и крайбрежната ивица е конституционно задължение. За съжаление, като гледам кадрите от Алепу на родното Черноморие, имам чувството, че гледам кадри от Алепо в Сирия. Същото разрушение и същите ужасни гледки. Докато пренебрагваме ролята на закона, ще бъдем правова държава само на документи, заяви пред БТВ конституционният съдия проф. Атанас Семов. 

"Конституцията е еманацията на всяка една държава. Никога не съм говорил лошо срещу Конституцията като основен закон или че не трябва да се спазва. Конституционният съд трябва да проявява политическо разбиране, но е невъзможно да има политически натиск над Конституционния съд. В момента в съда са много големи и знакови фигури, които няма как да бъдат подложени на натиск. Аз съм от два месеца и половина в съда и не само не съм усетил натиск, но не виждам и канали, които да проведат този натиск. Напротив, според мен Конституционният съд може да оказва натиск. В Конституционния съд властва професионализмът и етиката", посочи проф. Семов.

"Не мисля, че в подновяването на проверката срещу мен имаше политически интерес. Според мен прокуратурата малко спонтанно се опита да покаже, че защитава закона на всички нива в държавата. Тази проверка завърши за месец и констатира същите резултати като предишните две - няма никакви нарушения", каза още конституционният съдия.

На въпрос дали е човек на Румен Радев, Семов отговори: "Аз съм човек на отечеството, не на президента Радев. Много съм признателен, че с моето назначение той даде ясен сигнал, че в КС трябва да има значимо академично присъствие", посочи Семов. Той бе помолен да отговори и на въпрос ще "уволнява ли Бойко Борисов", след като в ефир бе показан едни предизборен плакат с това негово "обещание" - "Аз ще уволня Бойко Борисов".

"Работата ми в КС не е да уволнявам", лаконично отговори Семов.

Той коментира и каква е ролята на президента като обединител на нацията. "Това е една мантра. Президентът не е е обединител на нация, това не се споменава в конституцията. Неговата роля е съвсем друга - президентът олицетворява единството на нацията, това е съвършено различна формула. Никога в решенията на КС не се споменава "обединител" на нацията. Това е една куха, неуместна формулировка."

На въпрос а в момента Румен Радев олицетворява ли единството на нацията, Семов отговори: "Като всеки добър президент той олицетворява волята за отстояване на законност, национални интереси и права. Включително и като сезира КС, като реагира по различни поводи и като допринася в определени ситуации, както са правили други президенти - и Желев, и Стоянов, за намиране на баланс по важни въпроси. Президентът  може и трябва да бъде балансьор, президентът носи институционна, а и лична мъдрост. Не мисля, че президентът е търсил конфронтация. Това, което президентът трябва да гарантира, е спазването на основните принципи на държавността. Това невинаги у нас е реалност и затова КС има и тази задача - да стои над системата на властите и да гарантира една устойчива ценностна система на обществото", обясни академично професорът.