Кошлуков връща наградата си "Св. Влас", обиден, че журналисти от БНТ не са сред топ призьорите

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е обиден, че журналисти от БНТ не са получили награди "Св. Влас". Двете топ призьорки на церемонията в курорта вчера бяха Мария Цънцарова за предаването "Защо, г-н министър" по БТВ и водещата на "Събу ди се" по Нова ТВ Марина Цекова. 

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии. Той не получи награда на Св. Влас. Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет. Тя не получи награда също. Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират", написа Кошлуков във Фейсбук. 

"И тъй като съм първият носител на голямата награда на Св. Влас, искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата,15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти. Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито. И трябва да съм компетентен и обективен и днес", съобщи още шефът на БНТ. 

Обидата на Емил Кошлуков за това, че Аделина Радева не е взела награда за кандидатпрезидентския дебат е странна, тъй като заслугата за това, спорът да се проведе в обществената медия на практика беше взето от Румен Радев. Припомняме, че щабът на проф. Анастас Герджиков поиска диспутът да бъде предаван по трите национални телевизии, но не срещна подкрепа от "Дондуков" 2.