Крал Чарлз III и Макрон възстановяват сринатото доверие

Крал Чарлз III, снимка: БГНЕС

Крал Чарлз III, снимка: БГНЕС

Еманюел Макрон и крал Чарлз ще обядват с омари във Версайския дворец в рамките на тридневното държавно посещение на британския монарх, което бележи решаващо възстановяване на отношенията между Обединеното кралство и Франция след почти пълния срив на доверието в годините на Борис Джонсън, пише "Гардиън". По време на разговора на четири очи в Елисейския дворец кралят и френският президент ще обсъдят войната в Украйна, военните преврати в региона Сахел в Африка и предизвикателствата на изкуствения интелект.

По време на посещението си кралят ще се обърне и към френските законодатели в Сената, ще разгледа реставрационните работи в катедралата Нотр Дам, ще се срещне с бизнес лидери, за да обсъди биоразнообразието в Природонаучния музей, и ще пътува до Бордо, където ще се срещне с работници от службите за спешна помощ и общностите, засегнати от пожарите през 2022 г. Кралица Камила и Брижит Макрон ще дадат началото на нова годишна френско-британска литературна награда, която ще се връчва от 2024 г.

Посещението трябваше да се състои през март, но беше отложено поради смущение от френска страна заради масовите протести срещу промените на Макрон в пенсионната система. Демонстрантите заплашиха с безредици, като един от синдикатите на железничарите призова за протести във Версай, заявявайки: "Днес имаме двама крале: един в Англия и един във Франция. Нека всички да отидем във Версай и да ги посрещнем подобаващо". Оттогава политическото настроение във Франция се успокои. Пътуването на краля се възприема като "мека сила" в продължение на стремежа на Риши Сунак да възстанови силно влошените отношения между Париж и Лондон по време на ключовата френско-британска среща на върха по-рано тази година, на която бяха разгледани въпроси като кризата с хората, които рискуват живота си, за да прекосят Ламанша с малки лодки.

Настроението между Франция и Обединеното кралство беше паднало до най-лошото си състояние от десетилетия насам, с ожесточени спорове за договори за подводници и квоти за риболов, а наследничката на Джонсън, Лиз Тръс, в един момент каза "журито не е наясно", когато беше попитана дали Макрон - съюзник на Г-7 и НАТО - е приятел или враг. 74-годишният крал и 45-годишният френски президент искат да покажат собствените си близки лични отношения, които според Елисейския дворец се основават на "приятелство и доверие". Те се срещнаха за последен път по време на коронацията на краля и разговарят често.

Когато пламъците обхванаха Нотр Дам през 2019 г., тогавашният принц Чарлз изпрати писмо до Макрон, описвайки разбитото си сърце и предлагайки помощта си и уроците, научени от пожара в замъка Уиндзор през 1992 г. Кралят владее свободно френски език като майка си, покойната кралица Елизабет II, и въпреки че двамата с Макрон превключват между английски и френски, от Елисейския дворец заявиха, че посещението ще се проведе предимно на френски език. Двамата мъже ще обсъдят изменението на климата и биоразнообразието точно в момент, когато Макрон планира през следващите седмици да отговори на вътрешните критики, че имиджът му на глобален знаменосец на околната среда е в противоречие с изоставането на Франция от собствените ѝ цели за борба с изменението на климата у дома.

"Те споделят един и същ вкус към някои големи въпроси; ето защо темите за климата и биоразнообразието са включени в дневния ред. Кралят винаги се интересува много от анализа на президента по големите международни въпроси", каза служител на Елисейския дворец.

Банкетът в двореца Версай, който е едновременно седалище на френската монархия и символ на Френската революция от 1789 г., е централната точка на посещението. Той ще се състои на 62-метрова маса в Огледалната зала - прочутата галерия от XVII в., построена от "Краля-слънце" Луи XIV, за да демонстрира силата и величието на френската монархия.

Изборът на Версай, кралската резиденция, която сега е собственост на Френската република и се използва за посрещане на държавни лидери, включително руския президент Владимир Путин през 2017 г., е възможност "да направим така, че Франция да заблести" чрез един от най-посещаваните паметници в страната, заяви председателството.

Чарлз "оценява високо идеята да върви по стъпките на майка си", заявиха от Елисейския дворец, като припомниха, че покойната кралица и принц Филип са обядвали в една и съща стая във Версай по време на първото си държавно посещение във Франция през 1957 г.

Френски официални лица отхвърлиха всякакви критики за монархически подтекст на президента, който е описан като "избран монарх". Историците настояват, че за Франция е било изключително важно да посрещне краля със стил. Банкетното меню, както съобщи "Ла Паризиен", ще включва предястие от омар и раци, приготвено от главния готвач Ан-Софи Пик, и птиче месо с гъби, приготвено от главния готвач Яник Алено, и двамата носители на звезди "Мишлен".

От кабинета на Макрон съобщиха, че селекцията от френски и английски сирена ще включва стихелтън - британско синьо сирене, подобно на стилтън, в което се използва непастьоризирано мляко. "Противно на често срещаното мнение, че в Англия не може да се намери никаква прилична храна, това е напълно невярно; там могат да се намерят чудесни продукти и особено чудесно сирене", заяви пред вестник "Елзас" елзаският търговец на сирене Бернар Антони, който направи селекцията от сирена за кралската вечеря.

"Тези визити, въпреки някои от тях, са полезни от символична и политическа гледна точка", казва Оливие дьо Франс, директор на изследванията във Френския институт за международни и стратегически въпроси (Iris). Той отбеляза, че и Макрон, и кралят се стремят да "излъскат пълномощията си", като Макрон трябва да изясни понякога "размития" си имидж по отношение на околната среда и по-твърдата си позиция по отношение на Украйна, а кралят - по отношение на имиджа си, тъй като във Франция все още се гледа на него през образа на фаталната автомобилна катастрофа на бившата му съпруга в Париж през 1997 г. "Мнозина все още гледат на Чарлз през призмата на Даяна. Ставайки Чарлз III, той се вгражда в британската история като монарх, но все още трябва да си стъпи на краката на международната сцена."

Томас Гомар, директор на Френския институт за международни отношения (IFRI), заяви: "В момента Чарлз е в ролята на министър-председател: "Това е много важно посещение от политическа гледна точка, защото идва след години на разрив между Франция и Обединеното кралство, свързан с факта, че отношенията между Джонсън и Макрон бяха отвратителни." Гомар каза, че по-топлите отношения между Франция и Обединеното кралство бележат началото на нова глава, в която приоритетите са Украйна, трансатлантическите отношения и ролята на Великобритания и Франция като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН в условията на променящата се политика на развиващите се страни, както и гражданската и военната ядрена енергетика.

Полин Шнапер, професор по съвременна британска цивилизация в Сорбонския университет, заяви, че фактът, че кралят ще посети и Бордо, където живеят голям брой британци, е от решаващо значение. "Идеята за среща с хората, и то британците, живеещи във Франция, е важна като социално и гражданско измерение - човешкото лице на френско-британските отношения, които бяха много накърнени от Брекзит, хората, които бяха изключително засегнати от прекратяването на свободата на движение." /БГНЕС