Кремъл май ще размисли за договора Нов СТАРТ

След "позитивно изказване" на Джейк Съливан в Москва отново заговориха за нова форма на диалог с Вашингтон

Владимир Путин

Владимир Путин

Кремъл определи като "важно и позитивно" изявлението на съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан, че САЩ са готови да обсъдят с Русия въпроса за контрола на ядрените оръжия без предварителни условия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

В петък Съливан каза, че САЩ ще се придържат към ограниченията за ядрените оръжия, определени в договора Нов СТАРТ, до изтичането на срока му през 2026 година. Това е последното споразумение между Москва и Вашингтон в тази област.

През февруари президентът Владимир Путин обаче преустанови участието на Русия в договора. "Това е важно и позитивно изявление от страна на г-н Съливан. Разбира се ние разчитаме, че то ще бъде потвърдено де факто чрез предприемането на стъпки по дипломатически канали. И след това ще може да се разгледат възможни форми на диалог", каза днес Дмитрий Песков.

Договорът Нов СТАРТ беше подписан през 2010 г. от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев. Според условията на споразумението Москва и Вашингтон имат право да разполагат с не повече от 1550 стратегически ядрени бойни глави и със 700 ракети с наземно и подводно базиране и бомбардировачи.