Кремъл не отрече, че убиецът на чеченски командир в Берлин е бил руски агент

Зелимхан Хангошвили и Вадим Красиков

Зелимхан Хангошвили и Вадим Красиков

Кремъл днес не отрече, че руснак, осъден в Германия за убийството на чеченски сепартист, е бил руски агент, а името му изплува във връзка с евентуална размяна на затворници и освобождаване на американския журналист Еван Гершкович, предаде Франс прес.

В интервюто, което даде за американския журналист Тъкър Карлсън, руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да размени журналиста Гершкович, задържан в Русия за шпионаж, за "човек, който е убил бандит в европейска столица по патриотични причини".

Вероятно намекът визира Вадим Красиков, осъден на доживотен затвор за убийството през 2019 г. в берлински парк на бивш чеченски сепартист - атентат, който според германските съдилища е бил поръчан от Москва.

Русия винаги е отричала да е замесена в случая е и е осъждала присъдата като политическа. Москва също така обвини чеченеца, убит в Берлин и известен с имената Зелимхан Хангошвили и Торнике Кавтарашвили, в престъпления по време на Втората чеченска война, която бележи първите години от управлението на Владимир Путин. 

Запитан от журналисти дали лицето, споменато от Путин, наистина е Вадим Красиков и дали е свързано с руските специални служби, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Ще оставя този въпрос без отговор. Президентът се изрази много ясно и каза какво има предвид след въпроса на Тъкър Карлсън относно Гершкович", добави Песков.

От своя страна Владимир Путин спомена в интервюто си вчера случая с "патриота, ликвидирал в Европа човек, който е "рязал главите" на руски войници, пленени в Кавказ". Той не каза дали този убиец е действал по руска заповед.

"Дали е действал по собствена инициатива, или не, е друг въпрос", каза Путин.

През декември 2022 г. говорителят на Белия дом Джон Кърби беше заявил, че Русия е искала да освободи Вадим Красиков като част от преговорите с Вашингтон за освобождаване на американската баскетболистка Бритни Грайнър.

"Той е убиец" и предложението не е било счетено за "сериозно", посочи тогава Кърби.

Бритни Грайнър, американската баскетболна звезда, която прекара няколко месеца в затвора в Русия, най-накрая беше разменена през декември 2022 г. за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежа 10 години от присъдата си в САЩ.