Кремъл с мръсна пропаганда срещу „Велика Румъния“

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Фабриката за фалшиви новини в Русия работи на пълни обороти, а фабрикуването на измислени наративи вече е насочено не само към САЩ, ЕС и НАТО, а към конкретни субекти, каквито се явяват членки на двата съюза. 

Поредният фейк сътвори бившият руски президент Дмитрий Медведев, който обвини Букурещ, че иска да създаде "нова Велика Румъния". В интервю за руската агенция ТАСС, която изцяло обслужва интересите на Путин и режима в Москва, той предупреждава, че ако Румъния преследва подобни цели, ще има последствия за Република Молдова, съобщава телевизия „Диджи 24“.

Високопоставеният руски чиновник обвини румънските официални представители в Букурещ, че отдавна "играят политически танци около Молдова" и увеличават усилията си за "законно" превземане на страната. А влизането на Република Молдова не е възможно. По думите на Медведев това ще има последици за Молдова, включително по-високи цени на енергията и прекъсване на доставките на други ресурси. 

Абсурдното изказва на Медведев е направено на фона на продължаващата пълномащабна война в Украйна, която Русия започна на 24 февруари. По време на незаконната руска инвазия режимът в Москва продължава своята хибридна война, която от дълги години води със Запада, използвайки неверни твърдения, манипулативни внушения и дезинформация, за да прикрива имперските амбиции на режима на Путин, вменявайки вина за всички беди на САЩ, ЕС и НАТО, сочейки ги за явни врагове на Русия. В тази връзка наративът на Медведев за „нова Велика Румъния“ идеално се вписва в пропагандата на Кремъл, която не спира да лансира измислени тези, че Западът представлява постоянна заплаха за целостта и суверенитета на Русия.