Вигенин се изкарва жертва, поемал риск с кандидатурата си за парламентарен шеф

Всички го познавали и знаели, че можел да намира решения при трудни ситуации

Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин

Кандидатът за председател на НС Кристиан Вигенин дръпна трогателна реч и почти разплака депутатите в пленарната зала. От трибуната той се изкара жертва, защото поемал риск, защото за него можело да гласуват от ГЕРБ-СДС и ДПС. "В първия ден ни плашеха, че ще ни гонят с тояги и предизвиквахме омраза. Сега вече ни се подиграват в социалните мрежи. Дори когато си опозиция, при работещ парламент, можеш да покажеш своето лице", заяви Вигенин. 

"Блокажът от първия ден работи за онези, които искат да покажат, че парламентът е излишна институция. Ние сме на път да убием народното събрание, но по този начин убиваме и себе си. Хората ще си кажат "за какво са ни тези партии?". Всички 240 депутати сме в кюпа и в момента няма значение от коя партия сме. Хората ни мразят  и ни презират. Дали можем да лишим България от милиардите и от това, да приемем адекватен бюджет, който да гарантира по-високи доходи. Ние не сме в обичайна среда, а на ниска инфлация. По този начин обаче няма как да го направим. Сигурно в друга ситуация да си председател на НС е голяма чест. От БСП поехме голям политически риск да излъчим кандидатура, но за нас е важно парламентът да работи. Вие ме познавате и знаете, че в критични ситуации съм намирал начин парламентът да достигне до решения. Това, което мога да ви предложа е председателят и заместниците му да работят в консенсус и всеки един да работи активно. Председателят е просто един посредник. Това, което може да направи е всеки един да вижда в залата своите предложения", каза още Вигенин. Той помоли да бъде подкрепен от всички парламентарни групи, включително от ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Десислава Атанасова му отговори, че за ГЕРБ и ДПС са гласували 1 млн. души общо: "Ако за вас гласът на 650 000 души (гласовете за ГЕРБ - б. на ред.) е щета, г-н Вигенин, не се притеснявайте, ние няма да ви изложим на излишни рискове".