КС единодушно обяви част от съдебната реформа за противоречаща на Конституцията

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка.

Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на обвинител номер едно.

По този начин на практика се отменя цялата съдебна реформа.

Посочените конституционни разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект.

Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила.

Остават в сила промените, с които се променя реда за назначаване на служебно правителство, като президентът ще трябва да избира служебен министър-председател от списък с лица, заемащи висши публични длъжности, а кандидатът за служебен премиер ще предлага състава на служебния кабинет.

КС оставя в сила и въведената възможност за народни представители да бъдат избирани кандидати, които имат двойно гражданство - българско и на друга държава, съобщи БНР.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии.