Кулеба призова ЕС да увеличи доставките на оръжия и снаряди за Украйна

Той специално благодари за инициативата за съвместни покупки на боеприпаси

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова колегите си от ЕС техните страни да увеличат военната подкрепа за Украйна. Днес министър Кулеба участва в заседанието на външните министри от общността.

"Най-приоритетната потребност са артилерийските боеприпаси. Става дума не само за количеството, но и за скоростта на снабдяването. Колкото по-бързо получим колкото може повече снаряди, толкова повече животи ще бъдат съхранени." - подчерта Кулеба.

Той приветства инициативата на европейските си колеги да увеличат европейския фонд за мир с допълнителни 2 милиарда евро за финансирането на оръжейни доставки и купуване на боеприпаси за Украйна, както и за попълване на запасите на партньорите.

Кулеба специално благодари на европейските страни  за предложението за съвместни покупки на боеприпаси за Укарйна – по инициатива на Естония.

Той призова също да бъдат предоставени на Украйна допълнителни средства за противовъздушна отбрана, танкови снаряди, противотанкови системи, далекобойни и високоточни оръжия.

Превод Faktor.bg