"Барби" и "Опенхаймер" са фаворити за наградите "Златен глобус"

"Барби" и "Опенхаймер" – неочакваната двойка филми, които доминираха в боксофиса и породиха безброй дискусии миналото лято, се отправят към церемонията "Златен глобус" като фаворити за най-големите филмови награди на обновената гала, предаде АФП.

Наречени "Барбенхаймер", след като бяха пуснати на екран в един и същи уикенд и събраха общо 2,4 млрд. долара, двата филма имат 17 номинации за Глобусите, които тази година ще дадат старт на сезона на наградите в Холивуд под нов собственик.

"Те са толкова различни един от друг, но и двата бяха успешни", заяви продуцентът на Глобусите Глен Вайс. "Развълнувани сме, че и двете са много добре представени тук."

Филмът "Барби" на Грета Гервиг, който превърна носталгията по любимата кукла в остра сатира за мизогинията и овластяването на жените, води с девет номинации.

Филмът е сочен за носител на наградите за най-добър комедиен филм и най-добър сценарий и може да се похвали с три от шестте претендента за най-добра песен. Като най-печелившия филм за годината, той вероятно ще получи и новосъздадения трофей за касови постижения.

"Опенхаймер" на Кристофър Нолан - който разказва историята на изобретателя на атомната бомба - има осем номинации.

Фаворит за спечелване на наградите за най-добър драматичен филм, най-добър режисьор и най-добра музика, "Опенхаймер" се фокусира върху съперничеството между брилянтен учен и влиятелен политик, изиграни съответно от Силиан Мърфи и Робърт Дауни младши.

Те са силни претенденти за най-добър главен актьор в драма и поддържаща мъжка роля, пише БГНЕС