Детски спомен жив – коледни картички

Преди Коледа винаги съм носталгично настроена и се връщам в детството си, когато обичах да майсторя разни неща с ръце, ходех на всевъзможни кръжоци и ми харесваше да подарявам творенията си. Към днешна дата не ми остава много време, за да се потапям в това си хоби и по тази причина прибягвам до магазините. Спомням си обаче, как като малка създавахме в час по рисуване истинска красота и то само с гланцово блокче, лепило, копчета, панделки и много фантазия. И до днес имам отношение към тези неща, затова внимателно избирам коледни картички за близки и приятели. Държа на естетиката, добрите материали и оригиналния дизайн. Коледа наближава и се оглеждам за такива, които хващат окото.

Традицията да се изпращат, датира от 1843 година, когато Хенри Коул, първият директор на лондонския музей "Виктория и Албърт", моли своя приятел британския художник Джон Хорсли да създаде една рисунка с пожелание, което да се изпрати на различни лица. До този момент хората си разменяли ръчно написани пожелания като писма, които предавали лично или по пощата. Създаденият първообраз предизвиква истински бум в Англия, а след това и в Америка. Постепенно популярността им нараства и производството и търговията се засилват, нищо, че се е считало, че практиката да се изпращат коледни картички, е временна мода, която скоро ще отшуми. Няколкото запазени до днес рисунки от този период са с висока колекционерска стойност и се продават скъпо по търгове в цял свят. В наши дни е все така актуално да се поднасят в дар, макар че все повече хора предпочитат електронната "сестра" на традиционната картичка, както и поздравленията чрез социалните мрежи. Дали предпочитаме традиционния начин за коледно послание или ще изпратим sms, съобщение в месинджър или вайбър, важно е да предадем своите послания за здраве, късмет, любов и изобилие на всички свои близки, и да се заредим с получените от тях поздрави за по-щастливи и добри дни.

Никога не подценявайте силата на тази част от падаръка, защото именно тук може да наредите най-прекрасните думи за любимите ви хора! На пазара има огромно разнообразие: ръчно изработени, забавни, с 3D ефект, с дизайнерска хартия, с прежда, пайети, брокат... Наличните на https://koleda.net/ примерно са идеални, за да не остане никой непоздравен. Има стандартни, но и с восъчен печат от Дядо Коледа и с коледна панделка. Чудесни са, разнообразни и достойни да бъдат изпратени на адрес или поднесени към подарък. 
За поредна година искам щастливи близки и приятели, и смятам да засвидетелствам топли чувства по празниците. Знам, че един от начините е този, а и всеки път, когато правя избор по мой вкус, се връщам в доброто старо време, когато на чина в класната стая творецът бях аз. Спомените топлят особено силно на Рождество, красивите думи в картичките - също. Не ги пестете! Някой няма да подмине и вас.
Весели празници!