Днес връчват наградата "народен будител" на историка и родолюбец Янко Гочев

Янко Гочев

Янко Гочев

На 07 юни 2021 година, в София, ще се състои награждаване на историка и родолюбеца Янко Гочев като народен будител. Идеята популярният историк и адвокат хрумва спонтанно на неговия колега адв. Станислав Станев. Инициативата тръгва от социалната мрежа покрай Деня на народния будител и традицията все казионни фигури да се представят като будители, а истинските родолюбци да остават в сянка. Идеята набира сила и привлича много желаещи да се включат както от България, така и от чужбина.

Първата част на израза на уважение беше връчен на адв. Гочев в края на 2020 година, но предвид ограниченията с коронавируса, това стана в тесен кръг и беше публикувано във Фейсбук.
След отпадането на ограниченията, официалното награждаване ще се състои днес, понеделник, от 18:00 часа, в зала 1 на Централен военен клуб - София. На събитието адв. Гочев ще получи плакет и ще бъде представена преиздадената книга на Ганчо Ценов „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“ с предисловие от Янко Гочев. Това съобщи за Faktor.bg инициаторът адв. Станислав Станев.

Адв. Янко Гочев е изключително задълбочен и начетен човек, който от много години изнася достоверни и проверени факти от историята на България, към които официалната историография е свенлива. Неможейки да оборят това, което казва, Янко Гочев много от официалните историци днес го „заклеймяват без аргументи, но с агресивни лозунги. В известен смисъл може да се каже, че е налице своеобразно повторение на историята с проф. Ганчо Ценов от първата половина на ХХ век, когато повечето историци, загубили битката на аргументите, са го заливали с обиди, но тайно са крадяли от неговите открития.

Това е и една от причините много десетилетия наред историята в български учебниците да звучи така, все едно са я писали враговете на България.

Признанието, което получава Янко Гочев е признак, че битката за истината не е загубена, казва адв. Станев.

Faktor.bg припомня, че Янко Георгиев Гочев е автор на уникалното изследване „Руската империя срещу България“, от 3 части. След "Косовската операция през 1915 г." този труд е първият строго научен опит за изясняване на отношенията между Руската империя и българския народ в периода 1455-1918 г. Използвани са автентични български документи, много шокиращи руски (Архив на външната политика на Руската империя, Държавния архив на Руската федерация и други), както и сборници с документи за международните отношения и за политиката на Русия, ("Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област", "Авантюрите на руския царизъм в България" и др.). Безспорен е неговият принос за разкриване на руската политика и връзката и с обесването на Васил Левски, както и за реабилитиране името на ген. Иван Колев кето героя на Добруджа, спасил земите ни от руски апетите и разбил войската им.

Янко Гочев е роден в гр. Първомай. През 1996 г. завършва специалността "История и география" в Историческия факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". През 2005 г. завършва специалността "Право" на Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Н. Рилски". Историята остава голямата му любов, интересите му са насочени към българската военна история и дипломация и международните отношения.