Националните телевизии ни заливат с чалга и сръбски турбофолк за ЧНГ, по площадите пеят диско звезди от 90-те

кадър: Mr. Bean: At the cinema

кадър: Mr. Bean: At the cinema

БТВ, Нова ТВ и БНТ ще предложат потресаваща програма в новогодишната нощ, в която преобладава чалгата и сръбският турбофолк. На практика медиитe не дават особен избор на зрителите си.

Празничната програма на БТВ започва в 20:00 часа с концерт на изпълнителите от музикалното риалити „Гласът на България“. След това стартира концерт на фолкаджиите от „Пайнер“. В 00:30 часа медията е заложила на концерт на Ивана.

Нова ТВ пък ще забавлява зрителите си с кичозното предаване с „уникален“ хумор на Димитър Рачков. В 22:30 започва предаването "Гала вечер на Нова". Наред с водещите Гала и Божинов, в шоу програмата участват Ненчо Балабанов, Милица Гладнишка, Владо Михайлов, Милена Маркова-Маца, Дарин Ангелов, Гергана Стоянова, музикалният продуцент Рафи Бохосян и неговите музиканти. Веселин Маринов, Михаела Маринова, Николина Чакърдъкова, дует Ритон, Преслава, Софи Маринова и Константин пък ще конкурират поп фолк концерта по БТВ. След полунощ Нова ТВ продължава с жанра с концерт на Лепа Брена и на Драгана Миркович.

От БНТ пък за поредна година пробутват противоречивата „Щръклица“ от 20:30 часа. В шоуто са включени Бобан Здравкович, Ивана, Славка Калчева, Аристос Константину, Николина Чакърдъкова и дъщеря ѝ.

Програмата продължава с концерта „Новогодишен калейдоскоп“ от 22:30 часа с участието на Георги Христов, Любо Киров, Орлин Горанов, Графа, Васил Найденов, Миро, Тони Димитрова, Орлин Павлов, Веселин Маринов, Папи Ханс, Васил Петров, Михаела Филева, Преслава, Михаела Маринова, Анелия, Мими Иванова и Развигор Попов, Деси Слава и Дара Екимова. Тук от БНТ също не са пропуснали да вмъкнат попфолка.  

Далеч по-различно е положението по площадите. В столицата залагат на ViliDJ Brazz & Брас бенд на Националното музикално училище "Любомир Пипков", Криста,"Остава", Дони и Нети, Иво Папазов - Ибряма и оркестър "Тракия", група "Тангра", а водещ на новогодишното шоу ще бъде Мартен Роберто от радио "София". Стефан Вълдобрев пък ще весели народа на площада русенци. Във Варна ще забият диско легендите от C-Block. Те ще представят за първи път пред варненската публика ретро хитовете си Keep Movin’, So Strung Out, Time Is Tickin’ Away, Broken Wings, We Believe и др. На сцената ще се качи и Стенли, който с групата си ще припомни хитовете на „Тангра“. В Пловдив кулминацията на празника ще е звездата Соник. Тази година специален гост в Бургас ще бъде Мартин Синтрон, вокалист и китарист на американското трио от 90-те No Mercy. Той ще изпълни някои от най-популярните хитове на групата, сред които Where Do You Go?, When I Die и Please Don't Go. Преди него за настроението ще се погрижи Мила Роберт. С празнична заря и концерт на Дара Екимова, група Д2 и ансамбъл "Искра" ще празнуват на площада пред община Велико Търново.

В крайна сметка за поредна година от телевизиите не са помислили за феновете на рока, например. Масовото пробутване на чалга от малкия екран на празника отблъсква голяма част от зрителите, които са принудени да си пуснат някой от останалите канали, които не им предлагат кич и поп фолк. Тази година тече и инициативата да си изключим телевизорите в 23:50 часа и да отсвирим речта на Румен Радев. Припомняме, че още от началото на първия му мандат до сега „приветствията“ на президента са назидателни и приличат по-скоро на погребално слово.