Проф. Диана Гергова „Келтските друиди са приели учението за безсмъртието от Залмоксис - богът на гетите“ (видео)

Диана Гергова

Диана Гергова

„Ние доказваме, че действително, особено това племе (гетите, б.р.), което се отличава като племето на тракийските пророци, наистина има една невероятна култура. И по време на нашите разкопки се оказа, че то е интересно и уникално не само в рамките на Тракия, но с информацията, която получихме, наистина показва големи влияния особено върху вярванията на келти, на германи. Да не говорим, че учението на Орфей прониква и в ранното християнство.“, казва проф. Диана Гергова в разговор с Кънчо Кожухаров в предаването "Видимо и невидимо: Изопачената история". Проф. Диана Гергова е траколог и дългогодишен изследовател на тракийското наследство у нас. „Траките проникват и във философията, и в ученията и в религиозните практики в Гърция, но въпросът беше ние да покажем, да материализираме тази информация и да кажем така ли е било или не.“
„Идеята за едно астрално безсмъртие, каквато проповядва и Орфей и Залмоксис (божество на гетите), ние я виждаме материализирана.“, разказва проф. Гергова за отделни групи могили в Сборяново, съответстващи на най-ярките небесните съзвездия. „Ние успяхме да го докажем с много сериозни археоастрономически наблюдения и въздушна фотограметрия. Един наш колега, инж. Петър Вълев, успя да очертае основните групи могили, които са отражение на най-големите съзвездия - южната група Орион, северната група Голямото куче. Така че ние изведнъж попаднахме в един свят на страшно много скрити знания, които трябваше по някакъв начин да покажем.“

„За гетите са казвали, че те обезсмъртяват, така казва Херодот. Но какво означава това? как са обезсмъртявали? Беше един голям въпрос и след откриването на Свещарската гробница, която е в списъка на ЮНЕСКО, аз се постарах да направя проучванията така, че да мога да покажа, да докажа и да оставя и за посетителите да разберат, че има един специфичен обряд на погребване, на препогребване на костите и чак тогава насипване на могилите, което ние може да кажем, че това е точно обрядът на обезсмъртяването. Той всъщност повтаря смъртта на Орфей. Знаете, че Орфей е разкъсан, Дионис също е разкъсан на седем части, т.е. ние изведнъж виждаме материализирано това което сме чели - един мит, една легенда и затова всяка група могили е отделно съзвездие. Във всяка от тези групи е погребан един известен тракийски или по-точно гетски владетел.“, споделя проф. Гергова.

По време на разкопките екипът на проф. Гергова намират жертвопринесени кончета, които са в поза „левада“: в движение, със свити предни и изправени задни крайници, което още веднъж показва, че гетите вярват в безсмъртието. А кончетата са впрегнати в келтска колесница. „Значи това са келти, които са стигнали някъде от района на Париж, където има подобни колесници, до гетската столица. За да поставят една такава колесница в една от могилите около погребението на Котела (цар на гетите, б.р.), това означава, че те изпитват към него огромно уважение.“, е заключението на археоложката за взаимоотношенията между гети и келти.

Проф. Гергова споделя, че в момента се извършват специфични изследвания, които ще могат да докажат дали кончетата са пасли трева по келтските територии и са стигнали с колесницата до дотук или са местна порода.

За да научите повече за духовността на гетите, знанията по астрономия, специфичните архитектурни решения и как гетите влияят върху келтския и германския свят гледайте разговора на Кънчо Кожухаров с проф. Диана Гергова във видеото: