След 53 години „арест“ излиза „Левски“, писана в комунистическия затвор от Георги Заркин

Георги Заркин

Георги Заркин

 На 1 февруари, обявен за Ден на национална почит към жертвите на комунизма, в катедралата на Католическата църква до Централни хали в столицата, от 19 часа ще бъде премиерата на книгата „Апостола“. Тя е посветена на Васил Левски, а неин автор е убитият в Пазарджишкия затвор борец срещу комунизма Георги Заркин. 

„Левски“ е трагедия в пет действия, в стихотворна форма, писана е преди 53 години в килиите на Старозагорския затвор, при усилено строг режим, който Заркин излежава. Днес творбата му вижда за първи път бял свят благодарение на Католическата църква, която е спомоществовател на изданието, разказа пред Faktor.bg синът на твореца Лъчезар Заркин. „Левски“ е писана през 1970 година, ръкописно и обхваща три тетрадки голям формат. Семейството я получихме като пратка от баща ми. Преминала е през затворническата охрана, защото не са счели, че представлява някаква опасност за комунистическата държава. Пазили сме я години наред, а днес съм удовлетворен, че най-после творбата може да бъде представена на българската публика, коментира Лъчезар Заркин.

Входът за премиерата на книгата е свобода, а всеки който се интересува от личността и творчеството на Георги Заркин, може да присъства, съобщават организаторите.