Лавров громи Запада с поредната манипулация

ЕС и НАТО иската да превърне Черна гора и РС Македония инструменти в антируската игра

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде БТА като се позова на ТАСС.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза той.

По думите му това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Позициите, които първият руски дипломат изразява в интервюто си за "Наше кино" са меко казано пропагандни внушения. Те разбира се опират на добре познатите наративи за лошия Запад, който едва ли не иска да превърне балканските страни в свой рупор в започнатата не от друг, а от Русия хибридна война срещу демократичната общност в Европа и света.

Казаното от Сергей Лавров няма нищо с истината, защото решението на Черна Гора и РС Македония да се присъединят към Европейски съюз, е израз на желанието на тези два народа да станат неразривна част от голямото европейско семейство, с което споделят общи ценности. Затова всякакви опити да се спекулира с някакви емоции и чувства към Русия са несъстоятелни и нямат нищо общо с правото на всяка страна сама да определя своя път на развитие, бъдещето на своя народ.

Що се отнася до сравнението му с Украйна - то е меко казано цинично.