Ливан е готов да изпълни Резолюция 1701 на ООН и прекрати конфликта с Израел

Това означава да изтегли оръжията на "Хизбула" северно от река Литани

Наджиб Микати, снимка: БГНЕС

Наджиб Микати, снимка: БГНЕС

Ливан е готов да изпълни напълно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която има за цел да премахне въоръженото присъствие на "Хизбула" южно от река Литани и да прекрати военните действия с Израел. Това заяви временно изпълняващият длъжността премиер на Ливан Наджиб Микати, предава Ройтерс.

Той посочи, че Ливан ще изпрати армията си в района южно от река Литани веднага след като се установи примирие, и ще координира действията си с миротворческите сили на ООН (UNIFIL).

Микати заяви, че заедно с председателя на парламента Набих Бери са съгласували, че изборът на нов президент ще се проведе едва след установяване на трайно примирие. Страната не е имала президент близо две години, което допълнително усложнява политическата ситуация в Ливан.

Израелски сили продължават интензивните си удари срещу "Хизбула" през последните две седмици, при които бяха елиминирани редица лидери на организацията. Ливанското здравно министерство съобщи, че над 1000 ливанци са загинали, а 6000 са ранени за този период. Правителството добави, че около един милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Резолюция 1701 беше приета след края на едномесечната война между Хизбула и Израел през 2006 г. и призовава за пълно изтегляне на израелските войски от южен Ливан и за разполагане на ливанската армия и миротворците на ООН в района южно от река Литани.