Maersk спира преминаването на кораби през протока на Червено море за 48 часа

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Корабният гигант Maersk съобщи в неделя, че преустановява преминаването на кораби през ключов пролив на Червено море за 48 часа, след като йеменските бунтовници нападнаха един от неговите търговски кораби.

Контейнеровозът Maersk Hangzhou, плаващ под сингапурски флаг, притежаван и управляван от Дания, съобщи, че е бил ударен от ракета, докато е преминавал през протока Баб ал Мандаб на път от Сингапур до пристанище Суец в Египет.

Изглеждаше невредим при тази атака и „успя да продължи транзита си на север“, каза Maersk, една от най-големите корабни компании в света. След това беше атакуван от четири кораба, управлявани от йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, които „откриха огън в очакван опит да се качат на кораба“, каза датската корабна компания.

Американската армия съобщи, че хеликоптери на флота са потопили три от корабите, докато четвъртият е избягал. „В светлината на инцидента и за да се даде време за разследване на подробностите за инцидента и допълнителна оценка на ситуацията със сигурността – беше решено да се забавят всички транзити през района за следващите 48 часа“, се казва в изявление на Maersk.

Хутите многократно са атакували плавателни съдове в жизненоважния корабен коридор в Червено море с удари, които според тях са в подкрепа на палестинците в Газа, където Израел се бори срещу групировката Хамас. /БГНЕС