Манол Глишев: Събудени руски клетки издърпват България от Европа и цивилизацията

Цветан Томчев излъчваше такава енергия, каквато и аз не винаги усещам в себе си , макар да съм 20 годин  по-млад, каза в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" историкът, поет и преводач Манол Глишев. Глишев продължи миналата събота протеста срещу прорурската пропаганда в предаването "Политически некоректно" с водещ Петър Волгин, който Томчев започна през февруари миналата година. "Цветан смяташе, че руските зависимости у нас са страшно вредни за цялата ни нация, че привързаността ни към  путинова русия, която е един постсъветски конгломерат от криминални групировки, ни връща назад - към диктатурата, корупцията, опасността за малкия човек, към липсата на образование, към лъжата и евентуално към авторитаризма", заяви гостът.

В разговор с водещи Калин Манолов Глишев се съгласи, че дискусия върху свободата на словото и дезцинформацията е необходима, но ако се организира от БНР, както анонсира генералният му директор на края на декември 2023, в центъра й трябва да е отстраняването на Петър Волгин от национален ефир. С реакцията си при свалянето на интервюто на руската посланичка Митрофанова, Програмният съвет на БНР е доказал, че има законови и етични основания да санкционира водещия (Програмният съвет се позова на  чл. 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от редакционните стандарти на радиото, б.р.), и високото теоретизиране при такъв дебат би било безсмислено.

"Цветан разпознаваше сегашните официозни журналисти като Волгин, ако можем въобще да ги наречем журналисти, като част от руската пропаганда в България, част от това зловредно влияние и той се опитваше да ни отърве именно от тях, от тяхната лъжа“, заяви Манол Глишев. Той се съгласи с водещия, че пост във Фейсбук от 2018 г. на Петър Волгин, озаглавен "Синдром на претенциозното нищо" и посветен на Филип Димитров, много точно описва самия него. Това важи и за ролята на "деконструктор на неолиберализма" , особено обикната от пропаганадиста след агресията на русия над Украйна преди 2 години. "Лесно е да минаваш за консерватор, като защитаваш семейството, морала, традиционните ценности, само че трябва да си спомниш как преди години си правил антирелигиозни предавания", напомни гостът.

Манол Глишев неколократно подчерта несъгласието си с ролята, която напоследък играе в публичното пространство председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. "Протестирах срещу него преди 10 години. Смятах тогава и продължавам да смятам и сега, че това е много опасен и зловреден човек, но в момента Пеевски явно осъзнава откъде духа вятъра и се опитва да се отърве от включването си в списъка по закона Магнитски, което го кара да се преструва на модерен човек, на западен човек, на човек, който иска България да върви в една цивилизована посока заедно със съюзническите нации. В този смисъл, да, Петър Волгин трябва да си иде от Националното радио, вероятно трябва да носи и отговорност за неистините, които бълваше в национален ефир. Надявам се скоро това да стане в минало време. Но много ми се иска да е без опасната помощ на Делян Пеевски. Каквото и добро дело в България не бива да зависи от Делян Пеевски“, казва историкът.

Гостът в "Конпрапропаганда" се съгласи, че сме допуснали проруските говорители да обсебят обществените медии под маската на носители на т.нар. „друга гледна точка“, и тя е станала господстваща в България. „Във всички инстуции в държавата ще намерим руски клетки, и то вече не спящи руски клетки, които се опитват да издърпват България от Европа, от цивилизацията, които се опитват да вкарат в България в т. нар. евразийско пространство, сиреч обратно под руска зависимост. Но това не е русофилство; русофилията е някакво културно движение, по-скоро дори безвредно. Тук става дума за пряка връзка с бившата КГБ, която в момента е ФСБ, за огромни олигархични кръгове в русия, и най-сетне за путин, т.е. за група опасни хора, които водят война, които водеха война в Сирия срещу цивилно население, водят война в Украйна, включително и срещу рускоезичното население.“

Според Глишев  професионалното саморегулиране на медиите не е автоцензура. Не трябва да има никаква цензура в българските, особено в обществените медии, но авторегулация задължително трябва да присъства в името на добрите нрави, на добрата журналистическа практика, най-сетне в името на обективната истина. "Само че това трябва да става поради вътрешната и морална здравина на журналистите, поради добрата регулация, а не поради личните интереси на Пеевски“, заяви Манол Глишев. 

Целият разговор на Калин Манолов с Манол Глишев можете да гледате във видеото.