Мария Пиргова: В момента в БСП няма леви идеи, а властови, корпоративни интереси

Бизнесмените се интересуват само от сделки, а левите им тежнения са само допълнителна емоция, коментира политологът

Мария Пиргова

Мария Пиргова

БСП вероятно ще получат максимум 7-8 процента на изборите, може и 5-6, но това не интересува ръководството. Резултатът не е важен за овластените в БСП, които използват партията като властови трамплин. Там е важно участието във властта с група от двайсетина депутати.Това каза пред "Марица" проф. Мария Пиргова.

Според нея, т.нар. инакомислещи в БСП искат да има голяма партия, но тя е напълно ненужна на Корнелия Нинова и групата около нея. И няма да я има. Партията ще се използва във вида, в който е, докато не намерят други решения хората, които наистина се вълнуват от леви идеи, от това БСП наистина да бъде управляваща.

Приказките на Нинова, че сега прокарва идеи на БСП, са лъжа. Левите решения в правителството на четворната коалиция, в което участва БСП, бяха на "Продължаваме промяната". А Нинова просто излъга българите, че не праща оръжие на Украйна.

"В момента в БСП няма ляво, а властови, корпоративни интереси - целта е да се вземат няколко министерства в следващо управление. Ключът за възстановяване на авторитета на лявото е в нова лява партия. На сцената ще остане и тази БСП, начело с Нинова. Вътре остават, все още неизключени, фигури като бившия лидер Сергей Станишев, но те нищо не могат да направят", смята тя.

Пиргова е категорична, че това ляво, което претендира, че е истинско, и остава отвън, няма сили да предложи нов партиен проект. Този около Костадин Паскалев може да привлече изключените, те са и привлечени в голямата си част, но нямат потенциал. Модел на правене на ляво само от хора бизнесмени не може да успее. Бизнесмените се интересуват само от сделки, а левите им тежнения са само допълнителна емоция, която няма да ги доведе до сериозни действия.

И прави извода, че на този етап новото силно ляво е обречено. Ново ляво ще трябва да очакваме около новите наемници - хората, работещи в сферата на високите технологии, които ще поискат справедливи условия на труд и заплащане.