Мартин Владимиров: Следващите месеци са решаващи - искаме ли да сме изцяло зависими от Кремъл, или ще купуваме газ от други страни

Правителството се бави, нямаме реални договори за азерско гориво

Мартин Владимиров

Мартин Владимиров

"Регулаторът даде заявка, че увеличаването на цената на газа ще е по-ниско, отколкото прогнозите на "Булгаргаз". Но нека да не се заблуждаваме, ще е над 40%. Изкуствено бяха задържани стойностите през март. В момента се предлага изкуствено скок на газа, защото приключва отоплителния сезон. Най- много ще пострада индустрията, торовите заводи и производителите на стъкла, например. За тях няма адекватни компенсации. Следващите месеци ще са решаващи за България - дали ще можем да внасяме азерски газ. Ако до първи юли се реализира интерконектора с Гърция, ще можем да внасяме на 100% азерски газ, но правителството не си е свършило все още работата". Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров пред БНТ. 

"Ние нямаме реални договорки с Гърция и от Румъния. За Европа е исторически и преломен момент с войната в Украйна, защото е зависима от Русия. Време е и България да вземе категорично решение - дали да е зависима от Москва. Можем да ползваме алжирски, катарски, азерски газ. Няма да е лесно, но ще позволим ли да сме зависими само от Русия? Макроикономическата ситуация е добра, но трябва да се откажем от гигантски безсмислени проекти", каза още Владимиров, който подчерта, че ВЕЦ-овете ще са много по-евтини, отколкото купуването на батерии.