Изненадващо Мендух Тачи напусна албанската опозиция в РС Македония

Македонски политици се въздържаха от коментари

Мендух Тачи

Мендух Тачи

Председателят на Демократическата партия на албанците (ДПА) в Северна Македония Мендух Тачи напусна коалиция „Европейския фронт“, предаде БГНЕС.

Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) – част от коалицията и най-голяма албанска партия в РСМ – не коментира информацията.

Част от македонските медии информираха, че разполагат с потвърждение от ДПА, че Тачи е напуснал коалицията „Европейски фронт“. Премиерът на РСМ Християн Мицкоски не пожела да коментира развитието на събитията в опозиционния „Европейски фронт“, като подчерта, че за него като министър-председател е важно, че „има стабилна ситуация, отлична химия“ и обща цел - да направим (РСМ – бел.ред.) по-добро място за живеене.

Говорителят на ДСИ Арбр Адеми заяви, че парламентарната им група функционира нормално, пише  БГНЕС.

Тачи е един от онези политици в РС Македония, който застъпва тезата, че носталгията на повечето славяни към "Майка Русия" е една погрешна носталгия. Другата носталгия е към бивша Югославия, която се считаше "за дом на славяните". Всички тези носталгии създават проблеми.

"Днес за съжаление, за да се разбере истинската носталгия, се стигна до войната в Украйна. Много подобни носталгии и много наивни хора чакат Русия да спечели военно и това увеличава още повече надеждите на антиевропейците. Русия няма да спечели войната. Войната ще продължи по-дълго време. Русия няма да загуби военно, но ще падне на колене от самата война", каза още Тачи пред местната телевизия ТВ21 малко след като Путин обяви "пълномащабната военна операция" в независима Украйна пред 2022 година.

На въпроса "има ли някакво значение за РСМ този въпрос" Мендух Тачи каза следното: "Това е от значение и за нас, защото има наши граждани, които в мнозинството си са носталгични към Русия и СССР. Първо, заради славянския си произход и второ, поради комунизма и марксизма. Има носталгия и към Югославия. Тази носталгия прозира и ясно се вижда когато наблюдаваме позициите на Сърбия спрямо Косово. Всичко това отнема време. Когато искате да разрешите въпросите чрез диалог и споразумение отнема време, но то не отнема време, когато решавате тези неща с война".

Лидерът на ДПА призова гражданите на РСМ, както и опозицията, да вземат пример от страни като Дания, Швеция и Холандия, за да може страната да стигне по-бързо до пълноправното членство в ЕС.