Методи Андреев: Кирил Петков да каже на всеослушание, че не толерира пробутването във властта на хора от ДС, иначе крахът на кабинета е предопределен

Възмутен съм, втрещен съм, че Първо главно поема властта във Външно

Методи Андреев

Методи Андреев

Възможно ли е за 30 години демокрация да не са се появили поне 100 кадърни българи, които да заемат важни служби?

Ако Радев обладае изпълнителната власт, няма да е добре за никого, вярвам че осъзнават този риск, казва пред Faktor.bg първият шеф на Комисията по досиетата

Интервю на Мая Георгиева

-Г-н Андреев, очаквахме правителство на промяната, а се оказва, че ПГУ на ДС поема властта в страната. Ситуацията във Външно е най-скандална, младата министърка е предпочела за три важни позиции стари играчи от комунистическите служби. Трябва ли да затворим очи в името на надеждата?

- Ако трябва да отговоря шеговито Първо главно заменя Втора главно, предишните бяха от там. Но случващото се е огромен гаф за това управление, но това се е случвало и през целия преход. Абсурдно е едно управление, което е изкарало пред скоби продължаване на промяната и битката с корупцията, да работи с компрометирани кадри. Така нито промяната ще продължи, нито битката с корупцията ще приключи. Държа да припомня, че корупцията и базата на българската мафия са внедрени в държавата именно от кадрите на бившата ДС по съветски и руски модел. Да заявяваш днес, че искаш да ликвидираш корупцията като обществена опасност и да назначаваш на важни постове във Външно министерство кадри на ДС е нос сенс. Точно такива кадри  през годините на прехода източиха предприятията, участваха в приватизацията и разграбването на народното богатство, фалираха банките, създадоха мутрите и после ги превърнаха в своя армия. Такива хора създадоха политически проекти като като ДПС и ГЕРБ, трансформираха БКП в БСП. Да търсиш съюзници сред хората, които похитиха демокрацията и корумпираха държавата е глупаво, недалновидно и опасно. 

- Какъв знак са подобни назначения за обществото и за партньорите ни?

- Знакът е ясен – възмутени сме, аз съм втрещен, а какво да говорим за партньорите в чужбина. Те изтърпяха сума ти време безобразията на ГЕРБ,  а сега им натрисаме лица, които са работили срещу нашите партньори в годините на комунизма. Военното разузнаване и ПГУ работиха срещу Западните демокрации. Абсурдно е хора, които заемат постове главен секретар на министерство, шеф на кабинета на министъра и негови съветници да формират политиката на европейска България към партньорите ни, това е перверзия.

- Вярвате ли, че младата министърка сама си е избрала тези персони, или има някакъв задкулисен център?

- Абсурд, освен, ако не е герантофилка. Как може да назначиш хора, които са 30 - 40 години по възрастни от тебе самия. Външната министърка или е глупачка, или е зависима, или просто саботира самота правителство като настройва хиляди граждани срещу незапочналото още управление на „Продължаваме промяната“.

- Възможно ли е този модел да се възпроизведе и в други министерства, каква е отговорността на водачите на промяната Кирил Петков и Асен Василев към стари номенклатури и ченгета?

- Възможно е подобно възпроизводство, още повече като се има в предвид отношението на Слави Трифонов и Корнелия Нинова към кадрите на ДС. Вижте им парламентарните групи. Интересно е да се провери, дали в своята битност на бизнесмен и шоумен  Трифонов е ползвал мрежите и влиянието на видни личности от задкулисието и ДС? Защото през тези години, за да имаш успешен бизнес в такъв мащаб без покровителство от службите е трудно да се случи. Но в крайна сметка външният министър е част от кабинета на Кирил Петков. Той като премиер трябва да каже ясно на всеослушание, че няма да толерира влизането във властта на хора от  комунистическите службите и който направи подобни фалове - да си носи отговорността. Вярвам че младият премиер разбира какво му казваме и защо? Защото искаме той да успее,  но с такива кадри крахът му е предопределен. 

- В графата със скандални назначения  се обсъжда и новият зам. -министър на отбраната Ралица Симеонова, издигнала се е до важния пост от секретарка на Стефан Янев в президентството?

- Просто трябва да има мярка, никой нямаше да пита Янев, защо тази дама му става началник на кабинета или съветник. Но да дадеш отговорностите на заместник-министър изисква този човек поне 15 години да е врял в това министерство, да познава детайлно проблемите на българската отбрана. Сигурно момичето е много интелигентно, с добра визия, но там трябва хора с рутина и опит.

- Подобни скандални назначения не отвращават ли младите от всеки порив за промяна, не убиват ли стремежите им за реализация в България?

- Разбира се, тези млади хора, които бяха в основата на протестите от миналата година, те искаха да се реализират тук, а ние пак ги прецакваме отново, отвращава ме ги, демотивираме ги с подобни назначения. Възможно ли е за 30 години демокрация да не са се появили поне 100 лица, които да заемат тези важни служби? А в същото време се говори за свиване на администрацията, изчистване на пенсионерите, но по неизвестни причини се назначават хора над пенсионна или близка до пенсионната възраст.  Очаква ме само по линия на ДС, но да има пробив в новата власт и по линия на номенклатурни и мафиотски овързаности, като се пробутват компрометирани лица,  които са крали при предишни управления или са компрометирани. Подобен е случаят с министъра на земеделието. Баща му е офицер от ДС, вербувал е човека на Бойко Борисов в горския сектор, кръстник в политиката пък му Димитър Дъбов. Тези връзки са опасни и съмнителни, мини за новата власт.

- Трябва ли водачите на промяната да се еманципират по-бързо от ментора си Румен Радев?

- Вярвам, че и двете  страни са достатъчно интелигенти, за да се опитат да повторят модела „Борисов“. Дано Радев не си прави илюзията, че може да бъде следващият диктатор. Дано тези млади момчета да разберат, че те управляват държавата и отговорността е тяхна, народът е заложил на тях. Ако непрекъснато се съобразяват с президентството и Радев, ще загубят и те, и държавата, но ще спечели мафията и задкулисието. Между интелигентни институции трябва да се знае до къде е влиянието на едната и до къде е отговорността на другата. Ако Радев обладае изпълнителната власт, няма да е добре за никого, вярвам че осъзнават този риск.