Министър Генчовска: България не е искала засега засилване военното присъствие на НАТО на територия си

Теодора Генчовска

Теодора Генчовска

На този етап България не е искала засилване на военното присъствие на НАТО на своя територия, съобщи външният министър Теодора Генчовска след среща със своите колеги от пакта. Няколко държави от източния фланг имат такова желание, но страната ни не е сред тях.

Тя поясни, че каквито и действия да се предприемат по темата, ще бъдат обсъждани и след решение на Министерски съвет. А и тепърва командването на НАТО ще представя мерки. Преди няколко дни стана ясно, че страните, поискали допълнителни сили, са Естония, Латвия, Литва и Полша. А вчера у нас пристигна командирът на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер. Той се срещна с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата обсъдиха усилването на отбранителния потенциал на НАТО. Но очевидно засега България е именно във фаза "обсъждане".

Генчовска заяви още, че външните западни министри са отправили послание за проевропейска и атлантическа интеграция не само на Украйна, но и на Грузия и Молдова. Тя гарантира, че Алианса няма да се намесва пряко във войната, но цели тя да не се разраства отвъд Украйна.