Министър Коритарова за катастрофата при Аксаково: Никой не би укрил нищо, важно е да се разбере истината

"Ние и прокуратурата ще си свършим отговорно работата"

Виолета Коритарова, снимка: БГНЕС

Виолета Коритарова, снимка: БГНЕС

„Мисля, че всички знаем какво е състоянието на пътищата - всички пътуваме, шофираме по тях. С една дума състоянието е незадоволително.“
Това заяви  пред БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

На среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната тя е възложила да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти.

Едни от основните действия, които ще бъдат предприети е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата, поясни Коритарова.

"Състоянието е критично навсякъде. Социалните мрежи изобилстват със снимки, които фокусират нередности по пътищата. Затова нашата цел е да можем максимално бързо да предприемем най-неотложните действия. Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане." – добави регионалният министър.

По думите ѝ, пътищата у нас не са ремонтирани през последните 3 години. През този период няма действащи договори за текущо поддържане на пътищата.

"Извършвани са само аварийни ремонти, но за съжаление и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших беше възстановяването на работата за избор на изпълнители." – каза още Виолета Коритарова.

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова, уточни Коритарова.

Регионалният министър каза още, че има нужда да се ремонтират участъци от автомагистрала "Тракия" в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават „тапи“ по пътищата и да няма задръствания през лятото.

По отношение на тежката катастрофа със загинал човек край Аксаково с кола на НСО и спешното преасфалтиране на въпросния участък, Виолета Коритарова каза, че са установени пропуски в работата на служителите от ОПУ-Варна и няма синхронизация и координация в действията на институциите.

"Действително в участъка на пътя Варна-Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май, т.е. далеч преди случилото се ПТП. Мисля, че никой не би укрил нищо по този случай. Важното е да се разбере обективната истина за този трагичен инцидент. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта." – подчерта регионалният министър.