Мирът с Русия минава през демилитаризация и денацификация на тази опасна за планетата държава

Ако генералите не смъкнат Путин с преврат, бъдещето в Украйна остава неясно и зависи само от това дали господарят от Кремъл е запазил здравия си разум или продължава да мечтае за империя

Рускиня, протестираща срещу нацистката политика на Путин

Рускиня, протестираща срещу нацистката политика на Путин

Димитър Попов

Войната в Украйна трябва да е доказала на всички по света, че Путин е опасен психопат, а Русия и нейното възпитано в комунистическите времена население е готово да мре във всякаква война, наредена „отгоре“. Ето защо Русия не само трябва да загуби войната, тя трябва да изгуби и способността си да води нови войни в близките 50 години, което означава 

демилитаризация на тази опасна за планетата държава

 Това ми хрумва след офанзивата на украинската армия и бягството на руските военни части от Украйна. Иска ми се да вярвам, че е настъпил прелом във войната, след който ще видим и краха на Путинския режим в самата Русия.
Но тъй като съм реалист и се съобразявам с фактите, засега ще забравя какво ми се иска и ще очертая само реалната ситуация и възможния изход от нея.

Сегашният обрат и украинската офанзива, се дължат на стабилната и много голямата помощ от САЩ и НАТО. В момента Украйна получава финансови инжекции и въоръжение от най-модерен вид ежедневно. Това позволява на украинците да увеличават числеността на своята армия, както и да използват най-нови и високоточни системи оръжия, които на руснаците им липсват. За украинската армия работят военните заводи в Европа, включително българските, германските, френските, полските и т.н. 
В същото време руската армия има зад гърба си много слабата и все по затъваща заради санкциите руска икономика. Руските военни не получават навреме въоръжение, липсва им логистика, нямат нови набори войници, а тези, които са на фронта, са от Сибир и други области, където е възможно да продадеш танка си на противника и с парите да си вземеш пералня. 
Логиката на всяка война е такава – ако бързо не победиш, нещата по-нататък зависят от икономиката и може ли тя да издържа една голяма воюваща армия. 

Сигурно е, че в Кремъл различните клики добре разбират, че са вече победени. Големият въпрос е 

дали го е разбрал и Путин
 
В разговор с германския канцлер Щолц преди няколко дни, той пак е обявил, че вината за войната е на Запада. Путин изглеждал решен да я продължи на всяка цена. Както твърди самият Щолц, в разговора пак е имало намеци за европейски апокалипсис ако му отнемат Украйна. По досегашния си обичай, Путин брутално е  блъфирал, за да му дадат каквото иска без бой. Преди Байдън да стане президент, номера минаваше. Сега обаче нещата изглеждат много различно – Западът е обединен, НАТО е на бойна нога, а европейските лидери стоят зад Байдън и неговата твърда политика към Русия.

Войната в Украйна вече не е игра на карти и след реалната и мощна офанзива на украинската армия, Путин е изправен пред

 три възможни сценария:

Първият е да нареди изтегляне на руската армия от окупираните територии, да преговаря с украинците за автономия в Донецк и Луганск и за признаване на анексирания на Крим. Това ще гарантира мира и ще бъде посрещнато благосклонно от НАТО и ЕС. 

Вторият сценарий е Путин да обяви обща мобилизация, да прехвърли цялата икономика на военни релси и да увеличи мащаба на войната в Украйна. За тази цел ще му трябват още около 300 000 войници, както и много танкове и въоръжение, които той в момента изглежда няма. Освен това намаляващите продажби на газ и петрол не позволяват война да се движи с такива мащаби. Ако все пак избере това, Путин сигурно ще моли за помощ Китай и други съюзници, които обаче едва ли ще рискуват да се включат в една война, която се вижда, че Русия ще загуби.

Третият сценарий е Путин да притисне САЩ за подялба на Украйна. Например да му оставят Източната част, която вече е окупирал, той да гарантира мир в западната част, а американците да притиснат Зеленски да се съгласи на такова споразумение. Това всъщност беше първоначалният замисъл на Путин още преди войната, но тогава Байдън категорично отказа и Кремъл нахлу в Украйна, за да си вземе своето със сила. Байдън ще откаже и сега, това е ясно. Ето защо на Путин му остава да притисне американците и с 

последния си коз – ядрено оръжие

 Би могъл да го използва някъде в Украйна, като се оправдае с това, че украинското настъпление застрашава руска територия.

От тези три сценария, най-малко вероятен ми изглежда последния. Столтенберг вече обяви, че какъвто и да е ядрен инцидент в Украйна ще бъде смятан от НАТО за нападение срещу алианса и ще задейства член 5 от договора, което на практика означава ядрен конфликт. Това може да означава и ядрен удар по руска територия, така че Путин едва ли би рискувал с такъв сценарий. Той вече се убеди, че Байдън не е Обама и времената на страхливо отстъпление на Запада пред неговите блъфове са отминали.
Някой от първите два варианта не е по-възможен, но за единия Путин трябва да признае поражение в Украйна, а за другия ще хвърли Русия в голяма касапница, която няма как да оправдае пред самите руснаци.

Друг възможен изход от ситуацията е

 военен преврат в самата Русия

и преговори за мир с Украйна веднага, ама кой смее да се надява на такова нещо в държава, в която Путин има над 60% одобрение за своята война!
Така че бъдещето в Украйна и сега остава много неясно и зависи само от това дали Путин е запазил здравия си разум или продължава да мечтае за империя.