Мирчев: Чака се ЕК да одобри държавата да си върне от "Лукойл" терминала "Росенец"

Той се надява, че резултатът от това ще бъдат по-ниски цени на горивата и повече данъци от "Лукойл" у нас

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Чака се решение на Европейската комисия и държавата ще поеме управлението на пристанищния терминал "Росенец". Това заяви народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред  БНР във връзка с приетото от парламента предложение на ДБ за прекратяване на договора с "Лукойл Нефтохим" за концесията на нефтения терминал.

„Чака се Европейската комисия, така че ще има няколко месеца, в които ще има решение на ЕК, но посоката е такава, законодателството, което е прието е такова. Това, което очакваме е правителството да си влезе в ролята и да договори с „Лукойл“ условия, при които рафинерията да плаща данъците си в България".

По думите на депутата целта не е да се национализира или изземва нечий бизнес, а да има енергийна стабилност в България и всеки икономически субект да си плаща данъците в България, а не те да изтичат към бюджета на някоя друга страна.

"Със сигурност ще имаме по-ниски цени на горивата и повече данъци от „Лукойл“, които ще остават в България, като това ще стане в рамките на няколко месеца", допълни Ивайло Мирчев.