Митрофанова се пъчи в центъра на София – Русия възстановила българската държавност, да славим приноса на граф Игнатиев

Елеонора Митрофанова, Станка Шопова, руско-турска война, граф Игнатиев, хибридна пропаганда, русофили

Елеонора Митрофанова, Станка Шопова, руско-турска война, граф Игнатиев, хибридна пропаганда, русофили

В разгара на мръсната руска война срещу Украйна в центъра на София – Военния клуб се проведе поредното хибридно и пропагандно руско мероприятие, с подкрепата на родни русофили, маргинализирани политици и стари пенсии от БКП-БСП. Естествено то е под крилото на Руското посолство и Руския културно-информационен център.

Най-скандална е темата на измислената руска конференция „145 години от Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Приносът на граф Н. П. Игнатиев за Освобождението на България“. Като водещ организатор е представен Фонд „Устойчиво развитие за България“, съвместно с други обществено-политически обединения.

В приветственото си слово към участниците в конференцията посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова  твърди, че външната политика на Русия винаги е била съзидателна и се е стремила към създаване на по-справедлив свят. Тя изброи постижения на Временното руско управление начело с княз А. М. Дондуков-Корсаков по полагане на основи за цялата система за управление и осигуряване на стабилно функциониране на младата българска държава. Като забележителен факт Митрофанова изтъкна, че към започване на работата на първото Народно събрание през 1879 г. почти цялата гражданска администрация на страната се е състояла от българи, информират за събитието от Руското посолство.

На пропагандната конференцията е представена и фотодокументална изложба за граф Игнатиев, която след това ще бъде изложена в Руския дом в София.
Сред участниците в конференцията бяха забелязани старите номенклатури-русофили Станка Шопова, Георги Пирински, Румен Петков, Красимир Премянов и др.

Конференцията е хибридна пропаганда, защото продължава да насажда митове и неверни исторически факти за „освободителката“ Русия. Руска измислица е, че българската държавност е възстановена с войната между руската и турската империи, а приносът на граф Игнатиев е преди всичко за обесването на Левски и потискането на национално освободителните борби на българите. Цинично е, че Русия приватизира като изцяло свои заслугите за победата на Османската империя, забравяйки подвига на българските опълченци, хилядите украинци, финландци, поляци, румънци… Недопустимо е подобна кремълската пропаганда да се лее в европейска и натовска столица, докато ежеминутно руски куршуми и снаряди избиват невинни украинци, разрушават държавата им, съсипват съдби.