Гари Каспаров: Русия няма да има бъдеще, ако не загуби тази война

Думите „смяна на режима“ в Кремъл във Вашингтон сега са табу

Гари Каспаров

Гари Каспаров

Историческа задача е да разберем как да създадем условия за деня, в който режимът ще рухне – как да направим така, че Русия да излезе от порочния кръг, в който попадна през 1991 година и непрекъснато се връщаме в кръвта, мръсотията и престъпленията

Русия трябва да престане да бъде империя,  да се оттегли от Украйна,  длъжна е да върне териториите, да плати репарации и да предаде военнопрестъпниците, казва известният опозиционер и критик на Путин

Интервю за Current time TV* 


– Във Вилнюс в началото на октомври вие призовахте Западът да разреши на Украйна да използва далекобойни оръжия срещу руска територия, още по-сурови санкции против представителите на режима и да бъдат предадени на Киев замразените руски активи. С какво тогава Форумът „Свободна Русия“ е полезен за руснаците, господин Каспаров?

- Нашите възможности да влияем върху ситуацията в Русия са минимални. Путинската пропаганда е построила там мощен идеологически щит, който работи и вътре в Русия, за съжаление, дори постига успехи и в чужбина. А обединените усилия на опозицията биха могли да донесат определен резултат, защото в голяма степен това опира до неготовността на Запада, нежеланието на западните лидери, на първо място американците, да поставят като стратегическа задача победата на Украйна и съответно, поражението на путинска Русия.

Думите „смяна на режима“ във Вашингтон сега са табу. 
Аз мисля, че войната няма да приключи през 2025 година и затова се връщаме към главното: има руска емиграция, която трябва да реши проблемите на милиони руснаци, които са достатъчно активни, част от тях са останали в Русия, не могат да заминат, защото международните паспорти не се удължават.
Аз бих предпочел да говорим за една от тези исторически задачи, които стоят пред нас. Една от тях е да разберем как да създадем условия за деня, в който режимът ще рухне – как да направим така, че Русия да излезе от порочния кръг, в който попадна през 1991 година и непрекъснато се връщаме в кръвта, мръсотията и престъпленията.

Форумът се занимава с това, с което се занимава през всичките осем години на своето съществуване – формира най-адекватния, според нас, дневен ред, стратегията на руската, бих казал даже не „опозиция“, а „емиграция“, и формира визия за бъдещето на Русия.
Една от ключовите задачи, според нас, е да бъде фиксиран и признат този факт, че бъдещето на Русия е невъзможно в някаква имперска конфигурация. Затова неслучайно едно от нещата, които обсъждаме е отказ от имперската символика. 
Не само бяло-синьо-бялото знаме, което, според нас, трябва да бъде знамето на нова Русия, на което не трябва повече да има цвета на кръвта, но и герба, и химна. На мнозина това може  и да изглежда отвлечено, но самият факт, че Русия изпусна историческия шанс, който имаше през 90-те години и в резултат се превърна във фашистка диктатура, водеща най-кръвопролитната война в историята на човечеството след 1945 година, е свързан именно с това, че имперският механизъм, имперските традиции, имперското съзнание, се оказаха твърде силни и жизнени.

Затова на тези, които сега са в Русия ние можем да помогнем само с думи: хората трябва да разберат накъде всъщност води Русия путинският режим.
Но на първо място, ние сме длъжни все пак да говорим за тези, които избраха пътя на борба с путинския режим, за тези, които вече напуснаха Русия. И на мен ми се струва, че това сега е главната задача на реалната опозиция – да формира ядрото на бъдещето на Русия от тези, които вече са определили за себе си, че бъдещето на Русия по никакъв начин не може да бъде свързано с Путин или даже с някакво елементи от путинската диктатура.
На Форума ние призовахме да бъдат прекратени дразгите между опозиционерите: Не това трябва да правим днес.

- През тази година се случи мащабна размяна на политически затворници. Поканихте ли ги да участват във Форума?

- На този Форум няма хора, които носят руския трикольор, и няма и да има. Нашите съюзници са тези, които ясно си дават сметка, че това е вододел! За нас това е принципна позиция.
А що се отнася до размяната, естествено, приветстваме всяко политическо действие, което изважда от затвора тези, които са се противопоставили на путинския режим.
Освен това, ние прекрасно разбираме и цената, която Западът е трябвало да плати, за да бъдат освободени руските политически затворници. 
Един от проблемите, за които ние говорим на Форума от дълги години е, че политическата дейност в путинска Русия неизбежно води до увеличаването на броя на политическите затворници.
И това е исторически спор, който, за съжаление, завършва трагично. Заради това Алексей Навални плати с живота си. В Русия има хиляди политически затворници – тези, които повярваха, че в русия е възможно да изразяваш собствени позиции.
За съжаление, днес в нашата страна цари полярната нощ.

- Как можете да убедите руснаците, че победата на Украйна във войната ще е и тяхна победа?

- Невъзможно е да им го обясним, просто защото това е война. И тъй като значителна част от руснаците участват във войната, при това, много от тях – съвсем съзнателно – а това не е игра на войничета, това е трагедия, в която убиват. Затова ние трябва прекрасно да разбираме, че да апелираме към гражданите на Русия, живеещи в путинска Русия (нещо повече, мнозинството от тези наши сънародници са свързани с войната или пряко или косвено) – това е обективно невъзможна задача.
Ние сме длъжни да говорим за това, че Русия няма да има никакво бъдеще, ако не загуби тази война.
Ние имаме ясно политическо убеждение какво трябва да бъде това бъдеще: Русия трябва да престане да бъде империя, Русия трябва да се оттегли от Украйна, Русия е длъжна да и върне териториите, да плати репарации и да предаде военнопрестъпниците.

Всички, които са съгласни с тази концепция са добре дошли.
Това е единственият шанс на Русия да стане цивилизована държава.
Това е война, а на война трябва да изберете страна.
По време на война е невъзможно да се седи на два стола.

* Current time TV* телевизия излъчва за  страните от бившия СССР, финансира се от американския Конгрес.
Превод: Faktor.bg