Иван Николов от Босилеград: Защо Вучич е забранил паметна плоча с имената на българи, жертва на сръбско клане? (видео)

Над 100 етнически българи с отказ за българско гражданство, институциите мълчат, алармира родолюбецът

Иван Николов

Иван Николов

От 2018 година нито един българин от Западните покрайнини (част от Сръбската държава, б.р.) не е получавал българско гражданство. Над 100 етнически българи са получили официално отказ за българско гражданство. Това обяви в „оПозиция с Горан Благоев“ поетът и публицист Иван Николов от Босилеград. 
Според него в момента има изключително голям наплив за получаване българско гражданство от сънародниците ни в Сърбия, по време на правосъдния служебен министър Янаки Стоилов голяма част от подадените заявления са върнати под предлог, че не съдържат пълния пакет от документи.

Българите от Западните покрайнини не трябва да кандидатстват за гражданство, а то трябва да  им бъде възстановено, защото се знае как сме станали част от Сръбската държава. Ситуацията в Босилеградско е такава, че хората тук виждат единствената си перспектива като български и европейски граждани, категоричен бе Николов.

Мащеха ли е България за българите в чужбина?

Защо с административни хватки институциите в Сърбия отродяват сънародниците ни?

Възможно ли е в Босилеград да има друг етнос, освен български?

Защо българският бизнес не навлезе в Западните покрайнини?

Защо Белград не зачита правата на българското малцинство, а София не може да го защити?

Защо Александър Вучич е забранил в Босилеград да бъде сложена паметна плоча с имената на българи, жертва на сръбско клане?

Защо българите в тази част на Сърбия остават  пленници на миналото и сякаш живеят още в окопите на Първата световна война?

Отговорите чуйте от Иван Николов.

Гледайте ексклузивното интервю през платформата на Faktor.bg и нашите канали във Facebook и YouTube.