Кирил Маричков: София върви напред и е добър град за живеене, комунистите ужасно спекулират, забравиха отвратителния въздух при Живков

БСП никога не е била лява партия, а неокомунистическа

Кирил Маричков

Кирил Маричков

На избори българинът  дори и без да иска често избира злото 

Манолова не ни е обещала още само екскурзия до Марс, казва рок легендата пред Faktor.bg 

Интервю на Васко Василев

- Г-н Маричков опонентите на досегашния кмет на София описват столицата като призрачен град. Толкова ли зле живеят столичани? 

- Напротив, в София се живее много по-добре, отколкото преди. Става въпрос за предизборни истерии. Столицата има много проблеми, както и всички столици. Например трябва да се реши този с презастрояването и с намаляването на зелените площи. Не се мисли, че София е град с тесни улици. Макар и проектиран през 20-век, се е разсъждавало като в 18-и. Но по отношение на мръсотията, не съм съгласен. София е по-чиста отколкото беше по времето на комунизма. Вярно е, има повече коли, но комунистите „услужливо“ забравиха, че при Тодор Живков дишахме много по-мръсен въздух. Повечето хора горяха печки на въглища, ТЕЦ-ът гореше мазут, екарисажът гореше трупове и не на последно място – Кремиковци. Столицата беше с толкова мръсен въздух, че не може да става и сравнение с днешна дата, въпреки многото коли. Става въпрос за огромна манипулация от страна на комунистите. Разчита се на това, че една част от хората са с къса памет, а другите не са били родени. 

- Слушаме Мая Манолова, а и други кандидати, които обещават всичко – че столицата ни едва ли не ще стане Лас Вегас. Възможно ли е всичко това, с което ни „зарибяват“, да се случи? 

- В кръга на шегата, в София има повече игрални домове, отколкото в Лас Вегас. Не са толкова  хубави, но броят им е по-голям. Не вярвам, че почти нищо не могат да осъществят кандидатите от своите обещания. Не че нямат добри намерения, но не могат. София е един от градовете, които са приятни за живеене. Аз съм умерен оптимист, че нещата се оправят и столицата върви напред. С голи обещания, които чуваме от опозицията сега, няма да стане нищо. Освен да предлагаш идеи, трябва да кажеш как ще ги осъществиш. Само не са ни обещали експедиция до Марс и обратно. 

- Ще успее ли обаче София да побере всички, които искат да живеят в нея? 

- София се разширява. Тези хора идват в столицата, защото имат имоти и си купуват имоти. Те живеят тук, какво да се направи, да бъдат изгонени ли? 

- Някои леви социалисти от БСП предлагат връщане на софийското жителство? 

- Нашите комунисти никога не са били леви, а са консерватори. Някои отделни личности са близко до социалдемокрацията, но БСП е неокомунистическа партия. В демокрацията бившето БКП е като слон в стъкларски магазин. Как така ще върнеш софийското жителство? Има други начини да спре пренаселваното – ограничава се строителството. Т.е., да се строи сграда само на мястото на друга разрушена. Освен това, Мая Манолова обеща всичко безплатно. Нека да каже как ще стане това нещо? От къде ще събере пари за бюджета на държавата и на столицата? Няма безплатен обяд, хората трябва да са го разбрали! Нека Манолова да обясни откъде ще вземе пари, за да плати на персонала в детските градини и ще асфалтира улиците? Някои хора искат да ни убедят, че слънцето изгрява от Запад и залязва на Изток, но всички знаем, че не е така, колкото и на тях да не им харесва. 

- Къде останаха предизборните концерти, които бяха празници за градовете? 

- На хората им е безразлично и не им е интересно. Аз, например получих всякакви покани предизборно, но вече не приемам, независимо, дали кандидатите са ми симпатични или не. Не искам да участвам повече в избори, но винаги ходя и гласувам. Ако не мога да избера доброто, поне гласувам за малкото зло. Често българинът обаче, дори и без да иска, избира злото.